Tulevaisuuden energia-näkymät ja ydinlaitokset

Olkiluoto 3 saattaa olla viimeisiä ydinenergiatuotannon suurlaitoksia. Kirjoittaja liputtaa pienten laitosten puolesta.
Olkiluoto 3 saattaa olla viimeisiä ydinenergiatuotannon suurlaitoksia. Kirjoittaja liputtaa pienten laitosten puolesta. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Olkiluoto 3 ja Hanhikivi 1 -ydinvoimaloiden valmistumisten myötä on mahdollisuus tarkastella Suomen energiatuotannon tarvetta omavaraisuuden ja käyttötalouden lisäksi myös mahdollista sähköenergian vientiä ajatellen.

Uudet painevesireaktorit ovat edullisimpia ydinenergiantuotannossa, mutta voivat olla viimeisiä suurtuotantolaitoksia. Perusenergiatuotannon tulevaisuus voi olla jo pienten modulaaristen ydinlaitosten aikaa, joita on jo käytössä mm. laivoissa.

Laitoksia on rakenteilla sekä edelleen suunnitteilla erilaiset paikallisolosuhde-, käyttö- ja turvallisuustekniikka vaatimukset täyttäviksi.

Tämä modulaarisuus eli erillisistä reaktoreista, turbiineista, generaattoreista, sähkö- ja ohjausyksiköistä sekä turvatoiminnoista rakennetut laitokset, eivät ole uutta meidän nykyisissä reaktorilaitoksissakaan, sillä Olkiluoto 1 ja 2 laitoksissa on neljä täysin erikseen toimivaa reaktoria samassa reaktorin paineastiassa ja taitavat olla ilmansuuntien mukaan lohkaistu saman kokoisiksi yksiköiksi.

Tulevat laitokset voivat olla pieniä muutaman kymmenen megawatin laitoksista alkaen ja mm. puretun Inkoon kivihiililaitosta vastaava 1 000 MW tuotanto tai koko Loviisan laitostehot voidaan tuottaa parilla kolmella erillisellä moduulilla.

Laitokset voivat olla sarjatuotantoa, jolloin niiden käyttölupa ja muu viranomaiskäsittely on helpompaa ja rakentaminen selvästi edullisempaa.

Laitokset voidaan sijoittaa myös maan alle, jopa kaupunkien keskustoihin ja niiden käyttö, huolto ja polttoainekäsittely voidaan varmistaa kaikissa olosuhteissa toimivaksi, sekä turvalliseksi ja varmaksi, jo nykyisinkin käytössä olevan tekniikan ja töissä olevien ja asiansa osaavien ammattilaisten suorittamana.

Ydinpolttoaineen kuljetuksista Suomessa on jo vuosikymmenien kokemukset, sekä käytetyn polttoaineen varastoinnista mm. TVO:n, KPA-varaston ja tulevat loppusijoitukset Posivan Onkalorakenteiden myötä, jotka ovat käyttöön hyväksyttyjä laitoksia käytettyjen polttoaineiden sekä ydinjätteen käsittelyssä ja loppusijoituksessa.

Mielestäni maalämmön käyttäjänä parhaimmat energiaratkaisut löytyvät kuitenkin maan alta. Tulikuumaa vettä ja höyryä löytyy sieltä, kunhan paineistetut syöttövesi ja höyrylinjarakenteet saadaan laskettua, vaikka moduuleina sopivaan syvyyteen ja voimalaitoslaitos lähemmäs maan pintaa tai jopa maan päälle. Eikä ilmasto ja muu ympäristö takuuvarmasti pilaannu.

Kalervo Körkkö

Energia-ammattilainen