Tulipalokaan ei tule kello kaulassa

Lähitapiolan kyselyn mukaan monet suomalaiset ovat olleet tilanteessa, jossa rakennus, ajoneuvo tai muu kohde on syttynyt palamaan yllättäen. Tilaston mukaan joka kolmannella suomalaisella on omakohtainen kokemus tulipalosta.

Tulipalo ei koskaan tule kello kaulassa, joten siihen tulisikin varautua ennalta.

Useimmiten tulipalo on syttynyt ulkotiloissa esimerkiksi grillatessa, ulkotulesta tai risujen poltosta. Omassa kodissa, mökillä tai tuttavan asunnolla syttynyttä paloa on puolestaan todistanut kuusi prosenttia kyselyyn vastanneista suomalaisista.

Liikenteeseenkin liittyy paloriskejä. Ajoneuvoja syttyy aina silloin tällöin eri syistä. Merellä liikkujat voivat puolestaan kohdata venepaloja.

Pelastustoimen tilastojen mukaan palokunta saa vuosittain hälytykseen runsaaseen 12 000 palotilanteeseen. Näistä noin joka kuudes liittyy liikennevälineisiin.

Suuri osa autopaloista johtuu teknisistä vioista, kuten johtosarjan oikosuluista ja polttoainevuodoista.

Talviaikaan yksi auton riskikohde on sisätilan lämmitin. Autossa kannattaa käyttää nimenomaan ajoneuvokäyttöön tarkoitettua ja mielellään rakenteisiin kiinni saatavaa lämmitintä. Tällöin lämmitin ei pääse kaatumaan ja esimerkiksi puhaltamaan kuumaa ilmaa palaviin materiaaleihin.

Jos ajoneuvo syttyy palamaan, tulta voi yrittää taltuttaa jauhesammuttimella. Se, löytyykö jokaisesta autosta sammutusvälineistöä, onkin jo toinen juttu, sillä laki ei sitä vaadi.

Viimeistään nyt sammutusvälinetilanne kannattaakin varmistaa oman auton osalta. Sammutusvälineitä hankkiessa tulee niiden käyttöön tutustua jo etukäteen.

Kotien yleisiä sammutusvälineitä ovat käsisammuttimien ohella sammutuspeitteet. Hätätilanteessa myös esimerkiksi matolla tai vedellä voi yrittää hillitä palonalkua. Alkusammutuksessa hyvä tulos voi olla jo se, että paloa saadaan rajattua tai hidastettua. Se antaa pelastustoimelle lisäaikaa.

Kaikkein tärkein henkivakuutus on kuitenkin palovaroitin. Ilman sitä parhaatkaan sammutusvälineistöt eivät välttämättä enää auta.