Tulisiko Venäjä erottaa YK:n turvallisuusneuvostosta?

Kirjoittaja pohtii Venäjän asemaa YK:n turvallisuusneuvostossa.
Kirjoittaja pohtii Venäjän asemaa YK:n turvallisuusneuvostossa. Kuva: Vasiliy Zhlobsky

Venäjä on tuhonnut Ukrainaa, ja ukrainalaisia säälimättömästi. Ympäristötuhot ovat myös olleet valtavat. Mikäli kyseessä olisi jokin muu hyökkääjä, niin YK:n rauhanturvajoukot olisivat jo Ukrainassa asemissaan estämässä sotaa.

Ongelma on siinä, että Venäjä kuuluu YK:n turvallisuusneuvostoon, ja sillä on veto-oikeus. Se on ydinasevalta, enkä ole lainkaan vakuuttunut siitä, etteikö se mahdollisesti käyttäisi ydinasetta Ukrainaa tai jotain muuta valtiota kohtaan.

YK-joukkoja se todennäköisesti pommittaisi säälimättömästi, mikä ehkä eskaloituisi suursodaksi. Sitähän se jo tavallaan on, kun länsi aseistaa Ukrainaa ja tukee sitä sodassa – mikä on mielestäni oikein.

Pitäisikö Venäjä erottaa YK:n turvallisuusneuvostosta? Vai toistettaisiinko siten Kansainliiton aiemmin tekemät virheet?

Arvovaltaahan Venäjällä ei enää lännessä ole, on vaan olemassa Venäjän pelote. Kiinan reaktion erottamiskysymyksessä on helppo arvata.

Toisaalta barbaarivaltiolle tulee asettaa täydet pakotteet ja rajat, mitä ei ylitetä.

Tässä kysymyksessä länsi voisi olla yhtenäinen.

Sodan seurauksena on ukrainalaisten sadan vuoden viha venäläisiä kohtaan – kävi sodassa miten hyvänsä.

Moskovassa ei nukuta sen jälkeen rauhallisia öitä. Kansa menee kaduille ennen pitkään, kun uskaltaa sen tehdä. Tulemmeko näkemään siellä kansannousun?

Nato tuntuu hyvältä ja turvalliselta Suomen puolustuksen kannalta. Turkin Erdogan vaan pelaa vaarallista peliä maamme kohtalon kysymyksellä. Mikäli hän pystyy estämään Suomen Nato-jäsenyyden, niin en suostu enää kuulemaan siteerauksia Valkoliljojen maasta turkkilaisten ystävänä. Kemal Atatürkinkin perinne on hukattu siinä maassa.

”Sodan seurauksena on ukrainalaisten sadan vuoden viha venäläisiä kohtaan – kävi sodassa miten hyvänsä”

Mika Wessman

Rauma