Tuominen vastaa: Eurajoella siis kaikki hyvin?

Eurajoella on takana todella hyviä vuosia. Täällä on todella saatu nauttia hyvistä palveluista, joita on hyvän talouden turvin voitu runsaskätisesti järjestää. Haaste on jarruttaa kulujen jatkuvaa kasvua nyt, kun tilanne on muuttunut. OL3 valmistuu eikä verokertymä kasvakaan enää jatkuvasti. Väestö vanhenee ja rakennusten kunto heikkenee. On mukava muistella menneitä, mutta päättäjien pitäisi pystyä ennakoimaan myös tulevaa.

Kunnan verotulot nousivat yllättävän paljon OL3 hankkeen käynnistyttyä ja kassaan kertyi ylimääräistä rahaa. Alettiin siis kasvattaa menoja. 2007 palkkoja ja palkkioita maksettiin 8,3 miljoonaa euroa. Viime vuonna jo 21,8 miljoonaa!

Kuntaliitoksen jälkeen, tällä valtuustokaudella, kasvu on hidastunut ja neljässä vuodessa tämä summa on noussut vain reilulla puolella miljoonalla. Tässä kokoomus on ollut vahvasti vaikuttamassa vaatien tarkkaa harkintaa palkkausten suhteen ja puolustaen veroprosenttimme säilyttämistä 18 %:ssa. Mutta kuntaliitos ei siis ole tuonut meille vielä säästöjä.

Muistan, kun 2002 syntyi periaatepäätös OL3:sta. Silloin kokeneempi viranhaltija sanoi, että ”kun verotulot kasvavat, tulee paineita palkata lisää ihmisiä.” Tuoreena ekonomina en voinut ymmärtää, mitä hän oikein tarkoitti. Mutta juuri näinhän on käynyt. En sitten tiedä missä ne päätökset on tehty, jos ei Jalonen ole niitä päättäjiä tavannut, jotka ovat nuo päätökset tehneet.

Tehtiin myös paljon investointeja, joita nyt poistetaan kirjanpidossa liian hitaasti. Joudutaan korvaamaan investointeja uudella, vaikka vanhasta on vielä poistoja tekemättä. Sen ansiosta tase näyttää nyt epätodellisen suurta ylijäämää, 73 miljoonaa.

Kokoomus on ainoa puolue, joka on halunnut selvittää kouluverkostomme tämän hetken todellisen tilanteen ja sen jälkeen tehnyt useita aloitteita, miten kaikkiin kouluihin saataisiin tulevaisuudessakin riittävästi oppilaita. On erittäin ikävää, että kunnanhallituksen puheenjohtaja väittää niitä kyläkoulujen sulkemisesityksiksi! Tuota tulkintaa voisi jopa kutsua muunnelluksi totuudeksi.

Puheenjohtajien tehtävä on johtaa poliittista keskustelua. Siksi toivon, että tämä herättely johtaisi jonkinlaiseen konkreettiseen keskusteluun mahdollisista toimenpiteistä. Niiden tarkempi määrittely vaatii mielestämme kuitenkin tietoon perustuvaa valmistelua.

Kokoomus on esittänyt, että avuksi palkattaisiin konsultti, mutta vastaus oli, ettei sille ole tarvetta. Odotamme siis viranhaltijoilta nyt esityksiä, joilla talouden tasapaino säilyy pitkälläkin aikavälillä. Jotta jatkossakin pystymme tarjoamaan hyvät palvelut kuntalaisille ja toteuttamaan kuntalaisia palvelevia investointeja.

Edelleen uskon, että paljon pystytään tekemään ilman, että kuntalaisten palvelut heikkenevät millään lailla. Uudistus ei aina ole huono asia. Päättäjien pitää kuitenkin ensin löytää yhteinen tahto talouden tasapainon säilyttämiseksi. Yhdessä ideoimalla voisimme löytää hienoja uusia ratkaisuja. Muutos on uuden alku!

Hanna Tuominen
Eurajoen kunnanhallituksen jäsen, kuntavaaliehdokas (kok)
 

Lisää aiheesta

Jalonen vastaa: Laadukkaat lähipalvelut on arvovalinta

Onko alijäämä arvovalinta?