Tuottajaomistajat pellolle Apetitin hallinnosta?

"Kokemuksesta oletan, että lopullisena tavoitteena ei ole itsenäisen yhtiön jatkaminen, vaan sen pirstominen sulle-mulle-periaatteella", kirjoittaa teollisuusneuvos Esko Eela.

Apetitin yhtiökokouskutsussa esitetään mm, että erovuoroisia hallintoneuvoston tuottajajäseniä ei enää valittaisi jatkamaan tehtäväänsä, vaan heidän tilalleen valittaisiin muutaman suuren omistajan edustajat.

Samassa kelkassa istuva saisi runsaan prosentin omistajana kaksi edustajaa, nykyisten viljelijäjäsenten uudelleenvalintaa kannattava saisi runsaalla kuudella prosentilla yhden, tahtomattakaan enempää.

Siis että viljelijät kelpaavat vain raaka-aineiden tuottajiksi, mutta eivät oman yhtiönsä asioista päättäjiksi. Toteutuessaan tämä olisi rätti yhtiön perustajakunnan, sen kehittäjien ja viljelijöiden kasvoille. Samoin hyvälle yhteistyölle omistajien kesken.

Apetitin perusvoimavarana ovat kotimaiset alkutuotteet. Jos niitä ei saada, loppuu koko toiminta. Linkkinä tuottajan ja yhtiön välillä on hallintoneuvosto. Pörssiyhtiönäkin Apetit tarvitsee tämän luottamuksellisen linkin esimerkiksi Raision tavoin. Perustelulla tavanomaisen osakeyhtiön hallinnoimiseksi ei Apetitin kohdalla ole katetta. Markkinamiesten ja pörssikaupan pelinappulaksi yhtiötä ei ole perustettu eikä se siihen edelleenkään sovi.

Muutaman ison omistajan todellisista tavoitteista tietävät parhaiten nämä itse kertomatta sitä julkisesti. Kokemuksesta oletan, että lopullisena tavoitteena ei ole itsenäisen yhtiön jatkaminen, vaan sen pirstominen sulle-mulle-periaatteella.

Samoin kassassa olevat rahat, velkaahan ei ole. Osa liiketoiminnasta voidaan myydä ulkomaille. Kysyntää on. Vakaat suomalaiset talonpojat eivät tätä hyväksy. Muiden vastuullisten suomalaisten tavoin en myöskään minä.

Toisessa vaihtoehdossa ehdotetaan nykyisille tuottajajäsenille jatkovaltakirjaa. Muitakin ehdotuksia voidaan toki kokouksessa tehdä. Asia ratkaistaan yhtiökokouksessa. Haastan kaikki omistajat/osakkaat äänestämään itsenäisen Apetitin tulevaisuudesta. Vain viljelijät voivat sen luotettavasti varmistaa. Pyynnöstä huolimatta suuret omistajat eivät suostu tähän allekirjoituksellaan sitoutumaan. Pelkästään suullisiin vakuutteluihin on vaikea luottaa. - Joka tapauksessa kiinnostus tätä viljelijäin perustamaa huomisen kultakimpaletta kohtaan on kiihtynyt vauhtiin, jossa laakerit uhkaavat palaa kuin Olkiluodossa.

Rakennellaan joka tapauksessa yhtiökokouksen jälkeen.

Esko Eela
teollisuusneuvos
Simo Palokangas
vuorineuvos