Turha ollenkaan vielä riemuita

Rauman talouden tila ei näytä nyt aivan niin synkeältä kuin viime vuonna. Tulos voi kivuta jopa 3 miljoonaa euroa nollan paremmalle puolelle tänä vuonna.

Näin arvioidaan talouden puolivuotisraportin perusteella. Toki mikä tahansa luku viime vuoden tuloksesta parempaan suuntaan on aina kotiin päin.

Vuosi 2019 toi Raumalle kammottavan 13,7 miljoonan euron alijäämän. Se ei saa toistua jatkossa.

Hyvästä tulosennusteesta huolimatta ei vielä kannata riemuita. Emme tiedä ollenkaan, mihin suuntaan koronatilanne vielä etenee.

Toinen aalto hyydyttää tehokkaasti talouden, kuten jo keväällä nähtiin. Koronalasku lankeaa maksettavaksi vielä, ja erityisesti monet palveluyritykset ovat vaikeuksissa. Muuallakin kuin suomalaisessa teollisuudessa pelätään loppuvuoden yt-ilmoituksia.

Verotuloja Rauman odotetaan menettävän varmuudella. Esimerkiksi satamaoperaattori Euroports ilmoitti juuri aikovansa vähentää 100 työpaikkaa.

Varaa talousriemuun ei siis ole, vaikka tulosennuste näyttää kohtalaiselta.

Kuntavaalit pidetään ensi keväänä huhtikuussa. Sen vuoksi veronmaksajan tuskin tarvitsee pelätä, että kuntapäättäjät kajoavat tänä syksynä mihinkään verolajeihin.

Myös kunnalliset palvelut, kuten esimerkiksi koulut, saavat olla rauhassa. Kukaan ei halua ottaa sitä riskiä, että joutuisi epäsuosioon ja perustelemaan ikäviä päätöksiä juuri vaalien alla. Kenties tarvettakaan ei välittömästi ole, lupasihan valtio juuri isot koronakorotukset kunnille niiden valtionapuihin.

Vaan myöhemmin onkin eri tilanne. Kuntakentällä on syytä pelätä, että nyt annetut korotukset leikataan tulevista valtionosuuksista.

Kuntien tehtävätkin tuppaavat laajenevan kuin varkain, esimerkiksi toisen asteen maksuton koulutus tekee tuloaan.

Siksi päättäjien ei kannata lupailla vaaleissa liikoja, päinvastoin. Heti uuden vaalikauden alussa pitää ottaa tiukka ote. Palveluiden rakenteisiin on väistämättä tehtävä uudistuksia.

”Heti uuden vaalikauden alussa pitää ottaa tiukka ote.”