Turistit karttavat rakkauden kaupunkia

Pariisia sanotaan rakkauden ja romantiikan kaupungiksi. Juuri nyt ei siltä näytä. Turistit väistyivät lauantaina Ranskan pääkaupungin kaduilta, kun keltaliivit järjestivät neljännen suuren mielenilmauksensa (LS 9.12.).

Kaupat, kahvilat ja ravintolat sulkivat ovensa. Matkailijoiden kärkikohteet kuten Louvren taidemuseo, Eiffel-torni ja oopperatalo pysyivät kiinni. Metro ei kulkenut. Poliisin määräyksestä jalkapallo-ottelu siirrettiin hamaan tulevaisuuteen ja niin edelleen.

Pariisin kadut muuttuivat jälleen taistelutantereiksi. Mielenosoittajat rikkoivat ikkunoita, sytyttivät autoja palamaan ja kahinoivat poliisien kanssa.

Jälki oli rumaa muuallakin. Poliisi otti lauantaina Ranskassa kiinni liki 2 000 mielenosoittajaa.

Presidentti Emmanuel Macron taipui viime viikolla joihinkin keltaliivien vaatimuksiin. Esimerkiksi polttoaineveron korotus vedettiin takaisin.

Kuten nähtiin, se ei vielä riittänyt. Purnaajat vaativat lisää tekoja.

Macron on ahtaalla, sillä keltaliivien protestoinnin taustalla on yleinen tyytymättömyys.

Se tarkoittaa yhdelle yhtä, toiselle toista ja viidennelletoista viidettätoista. Esimerkiksi isompaa palkkaa, suurempaa eläkettä, pienempiä veroja, parempia yhteiskunnan palveluita, vähemmän maahanmuuttajia ja niin edelleen.

Pitkälti kyse on samanlaisesta alemman keskiluokan ja työväestön turhautumisesta, joka nosti Yhdysvalloissa valtaan Donald Trumpin ja ajoi Britannian yrittämään eroa Euroopan unionista.

Trumpin lailla Macron tuli politiikan ulkopuolelta. ”Ihmiset todella uskoivat, että Macron muuttaisi asioita. Nyt he ovat todenneet, että köyhät joutuvat aina maksumiehiksi”, kommentoi pariisilaismies Lännen Medialle.

Macron lupasi uudistuksia. Niitä Ranska tarvitseekin, jotta maa säilyttäisi kilpailukykynsä.

Keltaliiveihin kanavoituu pettymys, koska Macron ajaa ”vääriä” uudistuksia.

”Keltaliiveihin kanavoituu pettymys, koska Macron ajaa ”vääriä” uudistuksia.”