"Turistit virtasivat ympäri maailmaa tutustumaan Raumalle syntyneeseen UusUnesco kaupunkiin"

Naulamäen suvi-idylliä. Arkistokuva: Pekka Lehmuskallio

Eletään vuotta 2022 uuden normaalin jatkumoa. Covid -19 pojanpojat pyrkivät häiriköimään, mutta eivät ole pojat esi-isiensä väärti.

Entinen meriklusterille omistautunut yhteisö on laajentanut reviiriään. Unescon maailmanperintö, Rauman puukaupunki, oli avainasia, kun Raumalle alettiin kehittää puurakentamisen klusteria. Tiedettiin se tosiasia, että vanhat, monen sukupolven rakennukset eivät ikuisesti kestä.

Visiointiin otettiin mukaan koko raumakansa, rakentamisen ja puualan ammattilaiset, sekä koko rakentamiseen liittyvän infran edustajat. Poliittinen mukanaolo varmistettiin. Kauppa, teollisuus ja koululaitos antoivat oman panoksensa. Tärkeintä oli kuitenkin, että me tavalliset taatiaiset pääsimme mukaan omituisine mielipiteinemme.

Eikä missään nimessä sopinut unohtaa vallan vahtikoiraa, mediaa.

Kun visioinnissa sattui mukana olemaan yksi suunnistustaitoinen, piirrettiin ensin tiekartta. Kaunis ja asiallinen siitä tulikin. Krunttiin lyötiin leima a.d. 2022. Tiekartan yläosioon kirjatiin a.d. 2036.

Yhtenä kauniina loppusuven päivänä 2022 muurattiin rakennuskombinaatti ”Raumo Woody Woodpecker” kuvannuskuvattu peruskivi keskelle aluetta, jonka kaupunki luovutti tulevalle kombinaatille. Vastineeksi kaupunki tulisi saamaan huomenlahjana soveliaan määrän kombinaatin omistusosuuksia.

Vaikka Rauman sanotaankin olevan kaukana ja vaikeiden yhteyksien päässä, niin totuus kombinaatin suhteen onkin toinen. Rautatie kulkee alueen halki, tie N:t 8 ja 12 ovat kivenheiton päässä ja mukana ollut pesäpalloilija lupasi heittää sen kiven satamaan asti. Ilmatila jäi vielä avoimeksi, mutta yksi ryhmä asetettiin visioimaan mahdollisuutta ilmalaivalaivaston perustamiseksi.

Näin sitä alettiin edetä tiekarttaa piirtäen kohti tavoitetta. Rahoitus päätettiin hoitaa mahdollisimman pitkälle paikallisin voimin ja luonnollisesti hankkeeseen sitoutuvien verkostoyritysten panoksella. Havaittiin myös hyväksi ottaa käyttöön duunariosakkuus, jolla koko Rauma nivottaisiin mukaan hankkeeseen.

Tarvittavaa koulutusta varten perustettiin yksityinen puurakentamisen yliopisto, RWWUniversity, sekä tietenkin alan alemman asteen koulutuksen yksiköt.

Vuoden 2022 lopulla tiekartalle oli saatu kartan päätielle johtavia alemman tason teitä, rinnakkaisteitä, yhdistysteitä, kinttupolkuja ja saatiin sinne yksi mökkitiekin. Mahtava eepos oli tuo tiekartta, mahtoi olla samaa kokoluokkaa, kuin se italialaisen taiteilijan km-teos. Onneksi tiekarttaan oli heti alkujaan koplattu äly-yksikkö, joka huomautti välittömästi, mikäli jotain pöhköä oli syntymässä. Tiekartta oli vuoden 2023 lopulla siinä valmiudessa, että voitiin aloittaa reaalinen testausprojekti.

Ensin valittiin vanhan Rauman alueelta pytinki, jota yksikään yritys, tai ammattilainen suostunut ottamaan remontoitavaksi.
Kyllä itku ja hammasten kiristys oli kaameaa, kun työntötraktori tuli ja tyhjensi tontin putipuhtaaksi.

Vuonna 2024 vietettiin uuden RWW omatalon harjakaisia. Niitä koko raumakansan harjakaisia tullaan muistelemaan vielä moniaita sukupolvia.

Harjakaispuheissa kiiteltiin raumalaisten veisujen välissä kaikkia läsnäolevia säätyyn, tai sukupuoleen katsomatta. Kaikki suunnitelmat ja olivat onnistuneet täydellisesti. Talotehtaan rakentamat moduulit, mukaan lukien talotekniikan integrointi ja koplaus kaupungin verkostoihin.

Rakennuksen arkkitehtoninen toteutus perustui menneen ajan ulkokuoreen sovitellulla modernilla ja tulevan ajan ratkaisuilla.
Arkkitehdeille oli annettu ohje suunnitella talo, jota voidaan lähtökohtaisesti käyttää monen sukupolven asuntona. Kun perheyksikkö hankkii RWW talon, niin kaiken pitää olla kahdelle sopivassa 2R-mallinnuksena ja myöhemmin muunneltavissa 2+2+1R malliksi. Laajennustarve saattaa olla 2 lasta, tai 2 aikuista, sekä 1 hyyryläinen. Huoneistomuunnokset pitää voida toteuttaa joustavasti niin, että purkurautoja, eikä muita astaloita tarvita.

Virkamiesten ei tarvitse sekaantua muutoksiin, koska ne on kaikki talosertifikaatin mukaisesti ennakkotarkastettu ja toteutettavissa talon mukana toimitettavilla työkaluilla ja ohjevihkosella. Epäiltiin rakennesuunnittelijan tutustuneen erään ruotsalaisen huonekaluvalmistajan käytänteisiin.

A.d. 2025 valmistui suunnitelma vanhan Rauman alueittaisesta uudisrakentamisesta RWW mallitaloilla.

Ylösrakentamisen aikana järjestettiin kansallisia ja kansainvälisiä Unesco-rakentamisen asuntomessuja. Näiden tukemana avautuivat kansalliset ja kansainväliset RWW-talomarkkinat. Kauppoja syntyi niin valtavasti, että RWW-kombinaatin robotit häärivät 24/7, jotta kysyntään pystyttiin vastaamaan.

Vuonna 2036 oli kaikki valmista. Kaikki talot olivat asuttuja, tai liike-elämän käytössä.

Turistit virtasivat ympäri maailmaa tutustumaan Raumalle syntyneeseen UusUnesco kaupunkiin. Raumakansa voi hyvin. Työllisyys ylitti 100 prosenttia, kun robotit laskettiin mukaan. Sosiaaliongelmia ei juurikaan esiinny. Terveys- ja koulutusasiat ovat kaikilla mittareilla maailman huippuluokkaa. Sokerina pohjalla on Rauman kaupungin säilyminen sielultaan rakkaana wanhana hyvän ajan kalastajakylänä.

RWW orkesteri, olkaa hyvä….Meijän dorp!

Hannu Valtonen
auktorisoitu saaristolaivuri