Turkistarhalle ei tule myöntää ympäristölupaa

Eurajoen Kuivalahdelle suunnitteilla olevalle turkistarhalle ei tule myöntää ympäristölupaa. Eurajoella, kuten myös koko Suomessa, tulisi seurata sitä positiivista kehitystä, jota olemme jo maailmalla saaneet nähdä. Turkistarhaus on kielletty lainsäädännön nojalla mm. Isossa-Britanniassa ja Itävallassa. Viimeisimpänä San Fransisco kielsi turkisten myynnin, ja myös suuret muotitalot ovat lähteneet mukaan kehitykseen lopettamalla turkisten käytön tuotteissaan.

Eettisesti tarkasteltuna turkistarhaus on täysin kestämätöntä. Eläimiä kasvatetaan pienissä häkeissä, joissa niillä ei ole mahdollisuutta lajityypilliseen käytökseen. Niiden hyvinvointi, jos sellaisesta voidaan edes tässä yhteydessä puhua, on täysin olemattomalla tasolla. Pohjimmiltaan kyse on siitä, että eläimiä kasvatetaan huonoissa oloissa vain siksi, että ne voidaan lopulta tappaa turkkinsa takia. Sellaista ihmisen toteuttamaa turhamaisuutta ja täydellistä välinpitämättömyyttä ei voi eikä pidä hyväksyä.

Kaikenlaiset perustelut turkistarhauksen säilyttämiseksi Suomessa siksi, että turkistarhauksen lopettaminen meillä johtaisi vain turkistarhojen lisääntymiseen esimerkiksi Aasiassa, ovat turhia. Me emme voi oikeuttaa moraalisesti eläinten kaltoinkohtelua sillä, että se olisi julmempaa jossain muualla.

Lähtökohtana tulee aina olla jokaisen oikeus vapauteen – vapauteen liikkua, vapauteen välttyä toisten kaltoinkohtelulta ja vapauteen elää –  ei oikeus vähäisempään kärsimykseen. Turkistarhauksen hyväksyminen tarkoittaa kaikkien näiden oikeuksien kieltämistä eläimiltä, jotta me saisimme itsellemme tarpeettomia turkistuotteita.

Ympäristöluvan myöntämisessä uudelle turkistarhalle ei ole kyse politiikasta tai taloudellisesta päätöksestä. Kyseessä on ensisijaisesti valinta sen välillä, haluammeko olla mukana aiheuttamassa kärsimystä ja tappamassa eläimiä, jotta joku voi pukeutua turkiksen, vai emme. Tästä syystä Vasemmistoliiton Eurajoen yhdistys ei hyväksy missään muodossa turkistarhausta tai sen laajentamista.

Toni Tammi, VasemmistoliitonEurajoen yhdistys