Turvallinen kynttilä on kaunein kynttilä

Huhtikuussa Levillä tapahtuneessa mökkipalossa menehtyi kolme lasta. Mökkipalon tutkinnassa kävi ilmi, että palo syttyi olohuoneen lautalattian alla olleesta sähkötoimisesta lattialämmityksestä, jonka lämmityskaapelin asennuksessa oli tehty useita virheitä.

Tulipalot eivät tapahdu sattumalta.

Tilastojen mukaan ihminen aiheuttaa noin 50 prosenttia tulipaloista. Noin 30 prosenttia on tahallaan aiheutettuja ja 30 prosenttia huolimattomuudesta aiheutuneita.

Tulipaloissa kuolee joka vuosi noin 80 suomalaista. Tulipalon yleisin syttymissyy on edelleen varomaton tai huolimaton tulen käsittely.

Suomen pelastustoimen mukaan Satakunnassa syttyi viime vuonna yhteensä 292 rakennuspaloa.

Suurin osa kodin tulipaloista saa alkunsa keittiöstä.

Paloturvallisuuden näkökulmasta kodin kolme yleisintä vaaranpaikkaa ovat liesi, kynttilät ja sauna.

Vastaavasti kolme tehokkainta keinoa suojautua tulipalojen varalta ovat ennaltaehkäisy, toimiva palovaroitin ja päivitetyt alkusammutustaidot.

Vaaratekijät ja vaaratilanteet voidaan siis usein poistaa pienilläkin toimenpiteillä.

Kodeissa ruuanlaitto on melko yleinen tulipalon syttymissyy. Ruuanlaittoon liittyviä tulipaloja on Suomessa noin kolme kertaa päivässä eli vuodessa noin tuhat. Nämä palot ovat yleensä ehkäistävissä siten, että ruokaa ei jätetä kypsymään tai kuumenemaan ilman valvontaa.

Lieden lisäksi helposti syttyviä kodinkoneita ovat myös kylmälaitteet ja pyykinpesukoneet.

Vanhat laitteet ja sähköjohdot tulisi uusia, sillä minkään sähkölaitteen käyttöikä ei ole ikuinen. Sähkötöissä ei saisi myöskään yrittää säästää, vaan ne pitää jättää ammattilaisen tehtäväksi.

Marraskuun pimeydessä syttyvät monissa kodeissa kynttilät niin sisällä kuin ulkonakin.

Kynttilän liekki on kuitenkin avotuli ja siksi arvaamaton. Jos kynttilä kaatuu ja tuli tarttuu pöytäliinaan tai verhoihin, saa tunnelma yllättäen ikävän käänteen.

Pikkujoulutunnelmassakin kannattaa siis muistaa, että turvallinen kynttilä on se kaunein kynttilä.