Turvallisempaa kuin moneen vuoteen

Suomen kaduilla on nyt turvallisempaa kuin koskaan aiemmin 2000-luvulla, kertoi Helsingin Sanomat. Uutinen perustuu poliisin katuturvallisuusindeksiin.

Suomen kymmenestä suurimmasta kaupungista Helsinki on edelleen vähiten turvallinen. Pääkaupunki vetää ihmisiä laajalta alueelta tapahtumiin, ostoksille ja viihteelle.

Positiivinen uutinen on, että myös Helsingissä katuturvallisuus on parantunut. Pahoinpitelyt ja vahingonteot ovat vähentyneet.

Parempaan suuntaan katuturvallisuus näyttää viime vuosina kehittyneen myös Turussa ja Rauman pohjoisessa naapurikaupungissa Porissa.

Porilla on vanhastaan tietty maine, mutta tänään Porin kaduilla on yhtä turvallisista kuin Raumalla.

Helsingin katuturvallisuusindeksi on 68, Tampereen 81, Turun 85, Porin 96 ja Rauman 97. Mitä isompi luku, sen parempi katuturvallisuus.

Rauman seudulla kuntien erot ovat suuret. Pyhärannan lukema on peräti 449, Säkylän 170 ja Euran 122.

Vakka-Suomen puolella tilanne on selvästi huonompi: Laitila 88 ja Uusikaupunki rajun pudotuksen jälkeen 66 eli samalla tasolla Helsingin kanssa.

Autokaupungin uudella kukoistuksella on siis kääntöpuolensa ja kovalla kasvulla myös ankarat kipunsa.

Katuturvallisuutta mittaavassa indeksissä otetaan huomioon muun muassa pahoinpitelyt, ryöstöt, vahingonteot ja rattijuopumukset. Vakavia rikoksia painotetaan.

Indeksiin ei lasketa henkirikoksia. Poliisi myöntää, ettei indeksi ole paras mahdollinen. Muutoksia ei haluttaisi tehdä, jotta vertailtavuus aiempiin vuosiin säilyisi.

Seksirikokset puuttuvat myös indeksistä. Poliisi on aiemmin perustellut tätä sillä, että raiskaukset harvoin tapahtuvat julkisilla paikoilla.

Seksuaalista ahdistelua sen sijaan tapahtuu, mutta poliisin mukaan se ei aiheuta samanlaista turvattomuuden tunnetta kuin pahoinpitely.

”Porin kaduilla on poliisin mukaan nykyisin yhtä turvallista kuin Raumalla.”