Tuskin kaikki muuttuu, jos Donald Trump vaalit häviää

Yhdysvaltojen presidentinvaalien odotettu ensimmäinen tv-väittely epäonnistui surkeasti. Ehdokkaat puhuivat toistensa päälle ja nimittelivät toisiaan tyylittömästi.

Istuva presidentti Donald Trump keskeytti haastaja Joe Bidenin tai väittelyn juontaneen toimittajan yli 120 kertaa. Biden teki saman yli 20 kertaa.

Väittelyt järjestävä toimielin ilmoitti uudistavansa väittelyiden muotoa ja sääntöjä ennen kuin kaksikko kohtaa seuraavan kerran. Toinen tv-väittely on lokakuun puolivälissä.

On vaikea uskoa, että Trump muuttaisi tapojaan. Hän katsoo onnistuneensa väittelyssä osoittamaan, että valehteleva Biden on liian heikko johtamaan maata.

Trump on ahtaalla, sillä mielipidemittaukset ennustavat hänelle tappiota vaalissa. Biden on gallupeissa selvästi edellä.

Neljä vuotta sitten demokraatti Hillary Clinton oli USA:ssa gallupeissa suositumpi ja keräsi enemmän ääniäkin. Silti republikaani Trump valittiin.

Pitää voittaa oikeat ottelut, sanoi tunnettu jääkiekkopersoona usein televisiossa. USA:n presidentinvaaleissa ratkaisee se, kumpi voittaa tietyissä osavaltioissa.

Euroopassa enemmistö toivonee Trumpin häviävän.

Amerikka ensin -politiikka on tarkoittanut muun muassa kauppasopimusten repimistä. Trump on myös vahvasti kyseenalaistanut USA:n rahoitusosuuden kansainvälisissä järjestöissä – esimerkiksi Euroopan turvallisuuden kannalta tärkeässä puolustusliitto Natossa.

Jos Biden valitaan presidentiksi, palataanko vanhaan hyvään aikaan?

Ei välttämättä. On realismia tunnustaa, ettei amerikkalaisten suhde Eurooppaan ole enää niin erityinen kuin takavuosina. Se on luonnollista, aika tekee tehtävänsä. Yhä harvempi amerikkalainen pitää eurooppalaisia juuriaan tärkeinä.

Eurooppa on menettänyt asemiaan myös talousmahtina, kun Aasia vahvistuu Kiinan vetämänä.

Kaikki tuskin muuttuu, vaikka Bidenistä presidentti tulisi. Toivottavasti kuitenkin presidentin tapa toimia ja puhua siistyisi.