Tuumaviikot edessä, lopputulos aivan auki

Säästöohjelma VVR on osoittautumassa juuri niin kovaksi palaksi kuin saattoi olettaakin. Jo alkutavoitteesta jäätiin, kun ohjelma julkistettiin.

Vahva ja vakaa Rauma -ohjelman ohjausryhmä sai koottua esitykseensä 13 miljoonan euron edestä säästöjä. Tavoite oli 20 miljoonaa euroa.

Siitä valtuutetut olisivat saaneet poimia kohteita 15 miljoonan euron edestä, mikä siis oli alkuperäinen tavoite. Nyt näyttää siltä, että edes esitetty summa tekee tiukkaa.

Meneillään ovat poliittiset tuumaviikot siitä, millaiseen lopputulokseen VVR:stä voidaan päästä. Valtuustoryhmien keskinäiset neuvottelut tulevat todelliseen tarpeeseen.

Suurin valtuustoryhmä SDP ilmoitti alkuviikolla, että sillä on vahvoja epäilyksiä kaikkien kolmen suuren VVR-kysymyksen suhteen.

Ruoka- ja puhtauspalveluiden ulkoistaminen on poissuljettu asia. Erikoissairaanhoidon siirto Poriin epäilyttää, samoin viiden alakoulun yhdistäminen. Näistä kahdesta kerrottiin haluttavan lisälaskelmia ja selvitystä.

Liikkeenluovutus voi silti toteutua, kun valtuusto käsittelee talousohjelmaa marraskuussa. Salin vasen laita on todennäköisesti sitä mieltä, että näiden palveluiden on jatkossakin oltava kaupungin omaa tuotantoa. Jäljelle jää kuitenkin niukka enemmistö, joka saattaa olla toista mieltä.

Koulujen ja sairaalapoliklinikkojen kohtalo on sekin vielä aidosti auki. Lisätietojen pyytäjiä on muitakin kuin demariryhmä. Valtuuston neuvottelukunta oli koolla tällä viikolla. Lisää vaihtoehtoja ja lukuja kaivattiin yleisesti.

Ryhmien välinen tunnustelu ja tiedonvaihto jatkuvat vielä – ja hyvä niin. Neuvotteluvaraa pitää aina olla, eikä vain torjumalla saavuteta voittoja.

Se kokoonpano, joka saavuttaa yhteisymmärryksen kokonaisuudesta, saa taakseen enemmistön ja siten kantansa läpi.

Jos valmiutta päätöksentekoon ei ole, jää yli vuoden päivät kestänyt VVR-kierros pelkäksi harjoitukseksi. Siitä huolimatta Rauman talous on saatava tasapainoon, eivätkä päättäjät pääse sitä pakoon.

”Neuvotteluvaraa pitää aina olla.”