Työntekijä pihtaa jo ruuasta ja lääkkeistä

Ravintola-alan hätähuutoja on kuultu mediassa jo vuoden päivät. Monen yrityksen tilanne on vaikea, ja vaikeutuu viikko viikolta koronasulkujen jatkuessa.

Tuet auttavat, mutta vain vähän. Kaikki tietävät, ettei konkursseilta vältytä. Nurin on menossa myös niin sanottuja perusterveitä yrityksiä.

Pulassa ovat palkansaajatkin. Palvelualan ammattiliiton mukaan keskiverto ravintolatyöntekijän tulot tippuvat kolmanneksella, kun lomautus alkaa.

Pamin laskelmien mukaan ravintola-alan kokoaikaisen työntekijän keskipalkka oli viime vuonna 2 021 euroa kuukaudessa.

Työttömän tai lomautetun ansioturva on 1 269 euroa kuussa.

Siitä vielä verot pois, niin Pamin mukaan päädytään 1 043 euroon. Osa-aikaisten työntekijöiden tulot jäävät vielä pienemmiksi.

Pienet talouspuskurit on vuodessa syöty, ihan kirjaimellisesti.

Tonnilla käteen on Suomessa hankala selvitä kuukauden kuluista. Jo yksin asumiskulut haukkaavat leijonanosan summasta.

Pamin kyselyn mukaan monet ravintolatyöntekijät ovat tinkineet koronakriisissä ruuan määrästä tai ainakin laadusta sekä terveydenhoidosta ja lääkkeistä. Omaa toimeentuloa on helpotettu läheisten raha-avulla, omaisuuden myynnillä sekä pankkilainoilla ja pikavipeillä.

Koronaepidemian torjuntatoimet ovat vieneet ravintola-alan työntekijät todella tukalaan tilanteeseen. Erilaiset rajoitukset ovat jo yli vuoden heikentäneet heidän työllisyyttään ja toimeentuloaan. Eivät he voi olla velvollisia kantamaan yksin tätä taakkaa. On yhteiskunnan velvollisuus helpottaa heidän tilannettaan, vetoaa Pamin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen.

Pam esittää väliaikaisia käytännön toimia, muun muassa yritysten kautta maksettavaa palkkatukea ja viiden päivän korvauksettomasta omavastuuajasta luopumista.

”Juuri tänään allekirjoitin jo viidennen lomautuslapun. Alkoi just näyttään siltä, että saisi rästilaskut maksettua ja pääsisi normirytmiin, niin taas lomautus”, kuvasi työntekijä tilannettaan Pamin kyselyssä.