Työtä suomalaisille

Suomalaiset tuotteet ja palvelut eivät ole liian kalliita, vaan ulkomaalaiset ovat liian halpoja. Koska Suomi on hyvinvointivaltio, maksaa ravintolassa syöminen meillä enemmän kuin esimerkiksi Aasian maiden ravintoloissa.

Ansiotuloverotus on meillä korkea. Yrittäjät maksavat työntekijöiden palkkojen päälle myös muita kuluja. Lisäksi monissa tuotteissa lähes viidesosa hinnasta on arvonlisäveroa. Näillä maksuilla kustannetaan hyvinvointiyhteiskuntaa.

Jos tuotteella on Avainlippu, se on valmistettu Suomessa. Jos haluamme Suomeen työtä, pitää meidän ostaa suomalaista työtä.

On ollut hienoa huomata, miten 1990-luvun laman ja konkurssien jälkeen Suomeen on taas alkanut syntyä esimerkiksi tekstiiliteollisuutta.

On aina surullista huomata, kun vanhat ja perinteikkäät yritykset siirtävät koko tuotantonsa voiton maksimoimiseksi muihin, halvempiin maihin. Esimerkiksi Arabia. Kun ostan uuden Muumimukin, ihan sydämessä kirpaisee, koska tuote on valmistettu Thaimaassa. Silti muki päätyy ostoskärryihini.

Toinen on Marimekko. Osa tuotannosta on Baltian maissa, mutta vaatteita valmistetaan paljon Kiinassa. Hintalapun hinta on kuin suomalaisen ompelun jäljiltä. Olin jättänyt ”jemmaan” kaksi itselleni pientä tasaraitaista Maripaitaa. Paidat päätyivät teini-ikäiselle tyttärelleni ja niiden niskalapuissa komeilee: ”Made in Finland”. Miten hienoa!

Teollisuusliiton liittokokousvaalit ovat parasta aikaa menossa. Ilahduin, kun posti oli tuonut Yhteistyön tekijöiden naisehdokkaille marjapuuron värisen kangaspussukan ja nipullisen taidekortteja. Ilahduin vielä enemmän, koska tuotteet olivat kotimaisia!

Pohdimme ammattiosastossamme, että mitä tuotteita valitsemme osaston ehdokkaiden jaettaviksi. Bongasin nettihaulla tyylikkäät vaneriset kärrypoletit, joihin sai polttopainatuksen haluamallaan tekstillä. Sain myös muut hankinnan taakse, kun perustelin tuotteiden kotimaisuuden ja kohtuuhinnan. Poletit tilattiin. Ja tilattiin niihin vielä tarrat liittokokousvaaliehdokkaan kuvalla, numerolla ja nimellä varustettuna raumalaiselta painotalolta. Näin tuettiin myös paikallista yritystä.

Ostetaan laatua ja työtä suomalaisille!

Christa Evomaa
Teollisuusliiton liittokokousvaaliehdokas, Rauma