Työvoiman tarve kasvaa rajusti telakoilla

RMC:n Ainomaija Kylänpää ja laivasuunnittelijaksi kouluttautuva Riina Maksimainen Rauman telakalla maanantaina. Kuva: Jouni Suominen

Parikymmentä tulevaa laivasuunnittelijaa tutustui Rauman telakkaan maanantaina. Rekrykoulutus alkoi joulukuun alussa ja kestää nelisen kuukautta. Ryhmään kuuluvilla on pääsääntöisesti insinöörin tai diplomi-insinöörin koulutus toiselta alalta.

Turkulaiset insinööritoimistot onnistuivat hakuprosessissa melko hyvin, mutta raumalainen RMC ei kiinnostanut hakijoita yhtä paljon.

Rekrytoinneissa nousee usein kynnyskysymykseksi työpaikan löytäminen puolisolle. Rauman seudun mahdollisuudet häviävät Varsinais-Suomelle.

Eikä esimerkiksi sote-uudistus tilannetta ainakaan paranna, jos Rauman aluesairaalan työpaikkoja siirtyy hiljalleen Satakunnan keskussairaalaan Poriin.

Suunnittelijoiden lisäksi pulaa on telakkatyöntekijöistä kuten levysepistä, hitsaajista ja asentajista.

Alan koulutuspaikkoja onkin lisätty varsinkin Turussa. Lisäksi uusia muunto- ja täydennyskoulutuksen malleja kokeillaan ja kasataan parhaillaan.

Kaikkien lounaissuomalaisten tiedossa varmasti jo olevan hyvän työllisyystilanteen ansiosta kiinnostus meriteollisuutta kohtaan on nousemassa.

Paljon töitä tehdään, mutta saadaanko tulosta riittävän nopeasti?

Työvoiman tarve kasvaa rajusti. Varsinkin, kun ottaa huomioon, että samalla monet kokeneet laivanrakentajat ovat siirtymässä eläkkeelle.

Raumalla työn alla on tanskalaisen Molslinjenin autolautta. Alkuvuodesta varmistunee neljän sotalaivan rakentaminen Raumalla. Eiköhän niiden väliinkin töitä telakalle saada.

Kertaalleen alas ajettu telakkayhtiö pyrkii kasvamaan vaiheittain ja kannattavasti. Nuoren yhtiön pitääkin arvioida tulevat tilauksensa tarkasti.

Toistaiseksi Raumalle on löytynyt osaavia laivanrakentajia – joskin iso joukko Itä-Euroopan maista.

Turun telakalla eletään kovan kasvun aikaa. Risteilijätilauksia Meyerilla on ensi vuosikymmenen puoliväliin saakka.

Turun tuotantovolyymit ovat tuplaantumassa nykyisestä, mikä näkyy suoraan työllisyydessä. Kunhan tekijöitä riittää.

”Paljon tehdään, mutta saadaanko tulosta riittävän nopeasti?”