Typerää säästää palkkioista ja ulkoistaa työt

Luin kahdesta valtakunnallisesta lehdestä tohtori Sixsten Korkmannin laajan haastattelun. Korkmannilla on tapana tuoda vaikeatkin asiat esille niin että tällainen tavallinen duunarikin sen ymmärtää.

Korkman toteaa olevansa markkinatalouteen pohjaavan pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan puolustaja. Samalla hänelle on selviö, että yhteiskuntamme perustana on vahva ja laaja julkinen sektori, joka huolehtii asioista, joita markkinatalous ei hoida.

Samalla hän suosittelee nuorille taloustieteen opiskelua. Tuntemani nuori nainen valmistui puolitoista vuotta sitten hyvin arvosanoin Turun kauppakorkeakoulusta maisteriksi. Työpaikka löytyi välittömästi, kylläkin ulkomailta. Alan työvoimasta on keskisessä Euroopassa kovaa kysyntää.

Toivon mukaan hän sekä hänenlaisensa hyvän koulutuksen ja laajan alan kokemuksen saaneet palavat Suomeen. Onko tutkittu, mikä on todellinen syy korkeasti oppineiden nuorten maasta poistumiseen?

Olemme saaneet elää Suomessa kansainvälisten markkinoiden nousukautta. Nyt markkinat heikkenevät. Suomen hallitus on ohjelmassaan ottanut tämän huomioon. Pääministeri Rinne ja valtiovarainministeri Lintilä muotoilevat valtion budjettia lievästi elvyttäväksi. Valtion velka lisääntyy parilla miljardilla eurolla. Raha tällä hetkellä on halpaa.

Valtio on hallituksen toimin aloittanut varovaisen investoinnin. Mitä tekevät yksityiset yritykset, aika näyttää. Jos ja kun asuntojen rakentaminen heikkenee, pitäisi muun elinkeinoelämän, teollisuuden ja kaupan investointien kasvaa.

Valtiovalta kehottaa myös kotitalouksia tällä hetkellä, kun työllisyystilanne on vielä hyvä, ostamaan. Tätä samaa esittää myös Korkman. Yhteiskunnan on jo alkavassa taantumassa lisättävä kulutusta ja investointeja. Viimeksi 2010-luvun laman yhteydessä, kun kaikki rupesi laittamaan suuta säkkiä myöten, Eurooppa ajautui pitkäkestoiseen taantumaan.

Typerää säästämistä, ostokyvyn pois vetämistä on kuntien päätökset, joilla heikennetään luottamushenkilöiden kokous ym. palkkioita, sekä kun henkilökunnalta yksipuolisesti otetaan työsopimukseen liittyviä lisiä pois.

Varsinkin matalien veroprosenttien kunnissa veroprosentin nosto olisi parempi, oikeudenmukaisempi vaihtoehto.

Niin mitä Korkman totesi julkisista palveluista? Olisiko kuntapalveluiden yksityistämistä koskevassa asiassa vielä neuvoteltavaa paikallisesti? Voisi olla mahdollista, että syntyy molempia osapuolia tyydyttävä ratkaisu. Palveluiden yksityistäminen on helppo harharatkaisu säästämiseen.

Duunari