Ulkoistus poliittiseen puntariin Raumalla

Kahden yläkoulun ja lukion koululounaiden valmistajaksi esitetään yksityistä yritystä Raumalla.
Kahden yläkoulun ja lukion koululounaiden valmistajaksi esitetään yksityistä yritystä Raumalla. Kuva: Juha Sinisalo

Raumalla koittaa uusi aikakausi, jos kaupunki päättää ulkoistaa Karin kampuksen ruokatuotannon. Aiemmin kouluruokaa ovat valmistaneet ainoastaan kaupungin omat työntekijät.

Ruoat kouluihin ja päiväkoteihin lähtevät Nanun keskuskeittiöstä. Näin ei välttämättä ensi vuonna ole, kun kampus avaa ovensa.

Kaupunginhallitus saa maanantaina eteensä esityksen, jonka mukaan ulkopuolinen palveluntuottaja hoitaisi kampuksen tuotantokeittiön ja siivoaisi paikat koko talossa.

Kampusta koskevassa esityksessä on päädytty laajaan versioon yksityistämisestä.

Ulkopuolinen yhtiö tekisi Kampuksen keittiössä kouluruoat kahteen yläkouluun ja yhteen lukioon sekä huolehtisi aulakahviosta ja tapahtumien tarjoiluista.

Ei ihme, että ammattiliike on älähtänyt. Rauman JHL ry on jättänyt eriävän mielipiteen kouluruuan ja siivousten yksityistämisestä. Se vetoaa huoltovarmuuteen ja koululaisten hyvinvointiin.

Ammattiyhdistys myös kyseenalaistaa laskelman, jonka mukaan puhtauspalvelut olisivat kaupungin omana työnä jopa 20 prosenttia kalliimpia kuin yksityisen tuottamana.

Esitys ulkoistamisesta ei kuitenkaan ole syntynyt tuulesta temmattuna. Asiasta on teetetty ulkopuolinen selvitys, jossa eri vaihtoehtoja on punnittu.

Ulkoistamista perustellaan toisaalta joustavuudella ja toisaalta EU-säännöillä. Kaupunki ei saa itse hoitaa ulkoista myyntiä, jota osa toiminnasta tulee olemaan. Toisaalta esitys jättää työtä myös kunnalliselle puolelle. Kiinteistönhuolto halutaan pitää kaupungin omana työnä.

Kampuksen palveluiden järjestämistä puidaan vielä valtuustossa saakka. Nähtäväksi jää, miten tämän hetken raumalaispoliitikot puntaroivat kunnallista ja ulkopuolista palveluntuotantoa.

Kunnallinen vei voiton viime valtuustokaudella. Vuonna 2019 valtuusto torppasi äänin 24–19 ruoka- ja puhtauspalveluiden yksityistämisen sosiaali- ja terveystoimialan osalta.

Yhtä isosta asiasta ei nyt ole kyse. Kampuksen keittiössä tuotettaisiin 21 prosenttia koko koulujen ja päiväkotien ruokamäärästä.