Unesco-status jakaa mielipiteet kaikkialla

Vanhan Rauman maailmanperintöarvo ei vielä ole vakavasti uhattuna. Ei, vaikka Unescon maailmanperintökeskus toivookin Suomelta uusia selvityksiä kauppakeskuksen ja uusien kerrostalojen vaikutuksista (LS 29.7.).

Kansainvälinen asiantuntijajärjestö ICOMOS myöntää raportissaan, että kauppakeskus, lisäparkkipaikat ja uudet asunnot voivat vaikuttaa Vanhaan Raumaan positiivisesti.

Silti se kuitenkin päätyy arvioon, että vaikutukset olisivat negatiivisia.

Totuus lienee, ettei kukaan pysty varmuudella ennakoimaan tulevaisuutta tällaisissa tapauksissa.

Kyse on laajasta ja monimutkaisesta kokonaisuudesta, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Enemmän tai vähemmän, ja usein yllättävällä tavalla.

Raportissa nostetaan esille hyviä pointteja ja tärkeitä kysymyksiä. Esimerkiksi se, että kaupallisten vaikutusten arvio on hieman ikääntynyt. Nettikauppa yleistyy hitaasti, mutta varmasti.

Maailma on muuttunut reilusti sen jälkeen, kun Rauman kaupunginhallitus antoi Skanska Talonrakennukselle laajan suunnitteluvarauksen ydinkeskustaan loppuvuodesta 2010.

Projekti on viivästynyt valitusten ja nyt koronan vuoksi. Kauppakeskushankkeen vetäjän mukaan Raumalla on edelleen tarve kauppakeskukselle. Tai palvelukeskittymälle, jossa on toimistojakin.

Monen raumalaisen on vaikea ymmärtää, miten uudet keskustan kerrostalot haittaisivat Vanhaa Raumaa. Nehän päinvastoin toisivat potentiaalisia asukkaita ja elämää keskustaan. Ja Vanhan Rauman naapurissa on vuosikymmenet ollut korkeita taloja Tuulensuussa sekä Kanalin varren kortteleissa.

Yhtä vaikeaa se kuuluu olevan muuallakin. Liverpool menetti Unesco-arvonsa vanhan sataman lähelle tulevien kerrostalojen vuoksi. Vastaava uhka on päällä muun muassa Wienissä ja Budapestissa.

Kaupunkilaisten enemmistö mainituissa kaupungeissa valitsee tiukan paikan tullen mieluummin kehityksen, viihtyvyyden ja toimeentulon kuin Unesco-statuksen.

Toivottavasti Rauma ei niin ahtaalle ajaudu, vaan kohtuus voittaa.

PS. Eikä Rauma kokonaan listoilta putoaisi, meillä kun on kaksi kohdetta.