Ungdomar och vuxna!

Toivottavasti otsikko kiinnitti huomionne, sillä sen oli tarkoituskin. Suurin osa sivuutti tekstin todennäköisesti jo sen ruotsinkielisen otsikon perusteella tai ei ehkä vain ymmärtänyt sitä ja jätti tekstin lukematta. Tätä menoa ruotsin kielen taidolle voidaan heittää hyvästit!

Olen hyvin huolestunut nuorten ruotsin kielen osaamisesta, sillä omassa lukiossani hyvin harva osaa ruotsia edes keskitasoisesti. Harmikseni olen päässyt todistamaan tätä omin silmin lukion ruotsin tunneilla. Opettaja kysyi opiskelijalta, mitä ”barn” tarkoittaa suomeksi: opiskelija tuijotti opettajaa silmät pyöreinä, kuin olisi kuullut sanan ensimmäistä kertaa elämässään. Naurussa oli pidättelemistä, mutta vain harvalla.

Hymy kuitenkin hyytyi, kun vastaavanlaiset tilanteet toistuivat yhä uudelleen ja uudelleen. Se sai pohtimaan, miten on mahdollista, että vielä lukiossa ruotsin kielen taito on suurimmaksi osaksi niinkin heikkoa. Jossain on oltava vika, mutta missä?

Peruskoulussa ruotsin opetusta ei koeta oppilaiden keskuudessa kovin mielekkääksi. Minäkään en kokenut, kunnes yhdeksännellä luokalla uusi ruotsin opettaja tuli ja muutti kaiken opetustyylillään – silloin kaikki oppivat. Kielen heikko osaaminen ei aina voi olla opettajasta kiinni, vaan tavasta jolla kieltä opetetaan.

Nykyään ruotsin kieli on vaikeasti saatavilla. Kielen kanssa kosketuksiin pääsemisen eteen on tehtävä itse töitä, mutta moniko vaivautuu vapaa-ajallaan lukemaan esimerkiksi kirjoja ruotsiksi saatika opettelemaan kielioppia? Nuorten motivoiminen kielen pariin tapahtuu peruskoulussa, jossa kieleen saadaan todennäköisesti ensikosketus. Kun motivaato kieltä kohtaan onnistutaan tukahduttamaan jo aikaisessa vaiheessa, tuloksena on huono ruotsin kielitaito ja vaikeuksia jatko-opiskelussa.

Suomi on kaksikielinen maa, jossa lain mukaan palvelua tulisi saada suomeksi ja ruotsiksi. Näin ei kuitenkaan kaikkialla ole, eikä nykyinen opetustapa havaintojeni perusteella rakenna sille vankkaa perustaa. Ei ole kenenkään etu, että ruotsin kielen kanssa taistellaan väkinäisesti. On tehtävä muutos.

 Länsirannikon lukiolainen