Unkarin pääministeri haittaa Ukrainan auttamista

Unkarin pääministeri Viktor Orbán ajaa kirjoittajan mielestä kaksilla rattailla: toisaalta EU:n ja Naton, toisaalta Putinin.
Unkarin pääministeri Viktor Orbán ajaa kirjoittajan mielestä kaksilla rattailla: toisaalta EU:n ja Naton, toisaalta Putinin. Kuva: ZOLTAN FISCHER / HUNGARIN PRIME

Unkarin pääministeri Viktor Orbán on tunnettu häiriköinnistään EU:ssa.

Orban ajaa nyt ns. kaksilla rattailla eli Unkari ja Orban haluaa olla EU-jäsen ja NATO-jäsen, mutta Orban tekee myyräntyötä molempia vastaan ja tukee avoimesti Putinia, ja sen takia Ukrainassa menetetään ihmishenkiä joka päivä.

Esimerkkinä on, että Unkari oli ensin neuvotellut itselleen vapauden jatkaa öljyntuontia Venäjältä, vaikka muut EU-maat sitä rajoittavat. Öljyntuonnin vähentämisen lisäksi EU oli valmistellut myös henkilöpakotteita Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiirille. Yksi siihen kuuluvista oli Venäjän sodan ja sotajoukot siunannut Moskovan patriarkka Kirill.

Öljystä sopimisen jälkeen Unkari ilmoitti yllättäen, että se ei hyväksykään sanktiopakettia, jos patriarkka Kirilliä ei poisteta pakotelistalta, ja sai EU:n vetämään Moskovan patriarkan Kirillin pois pakotelistalta. Se oli avoin tuenilmaus Venäjälle. Orban toimii kuin olisi Putin palkkalistoilla.

Pakotteiden tehtävä on köyhdyttää Venäjän sotakassaa, ja siinä EU jossain määrin onnistui, kun se sopi vähentävänsä öljyntuontia.

Kompromissi herätti puhdasta raivoa joissakin poliitikoissa. Seurauksitta Unkarin käytös ei nimittäin jää. Unkari ei ole lähettänyt aseapua eikä sallinut Ukrainaan menevien aseiden kauttakulkua, ja sen taipumattomuus pakotteissa herättää kumppaneissa laajaa suuttumusta.

Ympäri Eurooppaa asuu unkarilaisia, jotka levittävät Venäjän propagandaa somessa ja syyttävät kaikesta NATOA. Tällainen kaksinaamaisuus on häikäilemätöntä. Venäjä murskasi Unkarin kansannousun 1956, mutta se ei näytä Venäjän tukemista haittaavan.

Unkari saattoi aiemmin luottaa, että se löysi aina jonkin maan kaverikseen kiistoissaan EU:n kanssa, mutta nyt sen ystävät alkavat olla vähissä. Yhä itsevaltaisemmaksi käyvä Orbán on onnistunut vieraannuttamaan Venäjä-myönteisyydellään lähimmät tähänastiset kumppaninsa.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán jatkaa muiden EU-maiden kiristämistä. Sota Ukrainassa on aiheuttanut sen, että Orbán jää EU-pöydissä yksin.

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja