Uskomattoman hieno musiikillinen jouluspektaakkeli

Rauman tori oli lauantaina klo 16 mustanaan ihmisiä.Siellä kirjoitettiin uusi lehti kaupungin historiaan. Yli 3 000 eri ikäistä raumalaista oli tullut seuraamaan Joul-evangeeljumin ensimmäistä esitystä ja hämmästelemään sitä, mitä kaikkea aiheen tiimoilta oli oikein saatukaan irti.

Aivan käsittämätöntä!

Paljon esiintyjiä koko musiikkinäytelmän aikana reitin varrella. Uusia, hätkähdyttäviä, nykyaikaan sidottuja yllätyksiä ja kohtauksia niin torilla, Vanhan kirkon raunioilla kuin kirkon juhlavassa päädyssäkin. Kaikki kohteet lisäksi historiallisin taustoin selvitettyinä.

Valtavan kokonaisuuden suunnittelija Arto Myllärinen ansaitsisi kultamitalin. Hän on visionääri, joka on käynyt kehittelemään perinteisen joulun tarinan ympärille jotakin aivan uutta ja ennennäkemätöntä.

Kokonaisuuden suunnittelussa on huomioitu niin suuria kohtauksia esiintyjineen kuin aivan pieniäkin yksityiskohtia ja kaikkea siltä väliltä. Ensin on pitänyt löytää eri kokonaisuudet ja päälinjat, sekä valita niihin sopivat toteuttajat.

On pitänyt valita kuorot, laulajat, soittajat ja muut esiintyjät. Mitä he laulavat, koska ja missä? Kuinka kokonaisuus etenee jouhevasti ja millä aikataululla ihmiset pystyvät siirtymään uuteen paikkaan?

”Tätä tullaan katsomaan muualta Suomesta ja varmasti jatkossa ulkomailtakin.”

Millaisia telineitä kohteissa tarvitaan ja kuka ne tekee? Entä kaikki muu rekvisiitta ja puvustus? Kuka vastaa tekniikasta ja äänentoistosta? Jos kaiutin kiljuu esityksessä, kaikki menee pieleen. Ketkä ohjaavat eri esiintyjäryhmiä ja kuka vastaa mistäkin kokonaisuudesta? Satoja, satoja kysymyksiä.

Myllärinen on varmasti viettänyt unettomiakin öitä, kun uusia asioita ja ideoita on putkahdellut pimeässä mieleen ja ne on pitänyt heti kirjoittaa muistiin. Kaikki tuo uskomaton vaivannäkö on kuitenkin kannattanut.

Säveltäjä Lasse Heikkilä on myös tehnyt hienoa työtä spektaakkelin musiikin säveltäjänä ja sanoittajana. Onnittelut kummallekin, kuten myös kaikille esiintyjille pikku enkeleistä pääosien esittäjiin.

Raumalla on nyt sellainen uusi menestystarina ja siitä kehitetty tuote, että sitä tullaan jatkossa katsomaan jo muualtakin Suomesta ja varmasti jatkossa ulkomailtakin.

Vähitellen eri asioita vuosittain lisäillen sekä hioen Raumasta tulee väistämättä lähivuosina Suomen sadunomainen ja tarunhohtoinen joulukaupunki.

Lasse Kempas