Uudet uhkakuvat vaativat varotoimia

Näkymät olivat kuin katastrofielokuvasta: keskustan kadut tulvivat, puita kaatui autojen päälle ja ihmiset juoksivat sisätiloihin väistääkseen kurkkupastillin kokoisia rakeita ja ankaria salamoita.

Tämä oli totta maanantaina Raumalla. Jo sunnuntaina alkaneet äärimmäiset rajuilmat pääsivät yllättämään kaupungin infrastruktuurin.

Paikalliset palomiehet olivat vasta toipuneet suurtehtävästä Pyhärannan Santtiolla, jossa tulipalo riehui hellejakson kuivattamissa metsissä. Raumalla kymmeniä hälytyksiä taas aiheutti kuivuuden sijaan se, että vettä tuli liikaa.

Äärimmäisyydestä näyttää tänä kesänä nähdyn perusteella olevan tulossa säätilojen uusi normaali. Johtopäätöksissä ei pidä kiirehtiä asioiden edelle, mutta selvää on, että jotain on tapahtumassa.

Tutkijat ovat jo vuosia ennakoineet, että ilmaston lämpeneminen lisää äärimmäisten sääilmiöiden todennäköisyyttä. Mitä lämpimämpi ilmakehä on, sitä enemmän sillä on käyttövoimaa esimerkiksi hellejaksojen tai kovien ukkoskuurojen tuottamiseksi.

Ei siis voi suoraviivaisesti sanoa, että tulvat Rauman kaduilla tai lieskat Santtion metsissä johtuvat ilmastonmuutoksesta. On kuitenkin perusteltua todeta, että tällaisia ilmiöitä on tulevaisuudessa yhä enemmän ilmaston jatkaessa lämpenemistään.

Kaupunkisuunnittelullekin muutos aiheuttaa omat haasteensa. Nyt on nähty, että esimerkiksi Rauman infrastruktuurille rankkasateet olivat liikaa.

Vesi kerääntyi kaupungin kaduille, mistä syntyi potentiaalisia vaaratilanteita. Monet kiinteistöt ja alueet satamaa myöten ovat kärsineet mittavista vesivahingoista.

Yhteiskunnan onkin varauduttava uudenlaisten riskien aikaan. 50 vuotta sitten rakennetut taajamat tuskin kestävät sellaisinaan seuraavaa 50:tä vuotta.

Vaaroihin varautumisen lisäksi yhteiskunnan harteilla on itse ongelma kaiken takana. Ilmastonmuutos on tosiasia, jonka torjuminen vaatii poliittista tahtoa.

Siitä tahdosta taas päättää jokainen äänioikeutettu suomalainen. Lienee syytä uumoilla, että lämpenevä ilmasto kuumentaa tunteita myös tulevissa vaaleissa.

”Yhteiskunnan onkin varauduttava uudenlaisten riskien aikaan.”