Uusi viruskanta mutkistaa kriisiä

Britanniasta saatiin huonoja uutisia juuri joulun alla. Maan koronatilastoihin merkittiin sunnuntaina uusi ennätys, 36 000 uutta todennettuja tartuntaa päivässä.

Suomessa tilanne olisi sama, jos uusia tartuntoja tulisi tietoon 3 000 päivässä. Meillä sunnuntain lukema oli 252 tartuntaa.

Britanniassa on pitkään ollut tiukemmat koronarajoitukset kuin Suomessa. Nyt pääministeri Boris Johnson määräsi 18 miljoonaa brittiä pysymään kotona ja poistumaan sieltä vain aivan välttämättömistä syistä.

Entistä kovemmat rajoitukset laajenevat todennäköisesti uusille alueille ja ovat voimassa, kunnes riskiryhmät on rokotettu. Siihen menee kuukausia.

Monet maat kielsivät matkustajalennot Britanniaan toistaiseksi. Näin teki myös Suomi.

Nopeiden päätösten ja jämerien toimien syynä on uusi koronaviruskanta, joka leviää paljon tehokkaammin kuin vanha kanta. THL:n mukaan uusi covid-19-muunnos selittäisi jopa puolet Britannian tapausmäärien kasvusta.

Maailman terveysjärjestön mukaan samaa mutaatiota on havaittu pieniä määriä jo esimerkiksi Tanskassa ja Hollannissa. Hyvin todennäköisesti sitä löytyy muualtakin.

Hyvä uutinen kuuluu, että asiantuntijoiden mukaan nykyisten rokotteiden pitäisi tehota myös muuntuneeseen viruskantaan.

Eikä vielä ole, onneksi, näyttöä siitä, että muuttunut virus aiheuttaisi vakavampia sairauksia.

Herkempi tarttuvuus on, valitettavasti, riittävän huono juttu jo itsessään.

Pörsseissä osakekurssit laskivat, sillä uusi viruskanta uhkaa pitkittää ja syventää koronakriisiä.

Se puolestaan olisi, ikävä kyllä, paha takaisku työllisyydelle ja verotulokertymälle.

Rokote on ratkaisu, vaan ei nopea. Ensimmäinen hyvin pieni satsi rokotteita saadaan Suomeen jouluna. Muiden kuin riskiryhmäläisten piikitysten huippukauden THL ennakoi alkavan vasta maaliskuussa.

Tällä tietoa rokotteita on ainakin kesään asti Suomessa selvästi vähemmän kuin niitä haluavia.

Turnauskestävyyttämme koetellaan.