Uusia avauksia lukioiden opiskelijavalinnoissa

Peruskoulun ysiluokkalaiset alkavat jo pohtia syksyn 2023 jatkovalintojaan. Viime vuosina yli puolet on tähdännyt lukioon.

Omasta lukiosta tulee pienille kunnille entistäkin tärkeämpi elinvoimatekijä sote-hallinnon poistuessa hyvinvointialueille vuodenvaihteessa. Esimerkiksi kuntaan muuttoa harkitseville yrittäjille ja heidän työntekijöilleen on tärkeää saada lapsilleen lukiokoulutus läheltä.

Suomen tiheä lukioverkko tarjoaa lähes kaikille peruskoulunsa päättäville mahdollisuuden jatkaa opintojaan kotoa käsin aina korkeakoulujen kynnykselle saakka.

Kuntien päättäjät tiedostavat oman lukion koko paikkakunnan yhteiseksi projektiksi. Lukio vahvistaa myös perusopetusta, koska pienissä kunnissa lukio ja peruskoulu toimivat yleensä yhteisin tiloin ja opettajin, useimmiten vielä saman rehtorin alaisuudessa.

Maailmanlaajuisesti ovat sadat tuhannet kehittyvien maiden nuoret jo vuosikaudet siirtyneet opiskelemaan anglosaksisiin maihin. Suomi on nyt alkanut ottaa osansa tästä lahjakkaiden virrasta jopa niin, että opiskelukielenä onkin suomi englannin sijasta.

Suomeen houkuttelevat koulutusmaineen lisäksi mm. maaseutukuntien puhdas ympäristö ja luonto. Kiinnostuneita on enemmän kuin voidaan ottaa.

Elokuussa 2022 lukion aloitti noin 140 nuorta Vietnamista, Myanmarista, Iranista ja muista kaukomaista. Syksyllä 2023 tulee yli tuhat lisää. Kaikki opiskelevat suomen kielen lähtömaassaan. Suomi ei ole kielenä sen vaikeampi oppia kuin muutkaan kielet.

Pienissä lukioissa opetusryhmät ovat pienehköt ja opintojen ohjaus ja yksilöllinen opastus ylenpalttista. Tästä hyötyvät niin kantasuomalaiset kuin kauempaakin tulevat.

Suomen Lähilukioyhdistyksellä on tällä hetkellä 176 jäsenlukiota eli noin puolet Suomen lukioista. Jäseneksi otettaessa opiskelijamäärä saa olla korkeintaan 150.

Henkilökohtaisesti pienissä ryhmissä ohjattuina kouluyhteisön jäsenet kantavat yhdessä vastuuta tulosten saavuttamisesta. Opettajat tuntevat yleensä nimeltä nekin nuoret, joita eivät itse opeta. Pienissä lukioissa ollaan lähellä koulukasvatuksen ja huolenpidon ihannetta.

Jukka O. Mattila

puheenjohtaja, Suomen Lähilukioyhdistys ry