Vaalipeliin tuli uutta sähköä

Jos virkaura kutsuu Kristiina Salosta, on eduskuntavaalien ehdokastilanne raumalaisittain katsottuna aivan toisenlainen kuin ennen.
Jos virkaura kutsuu Kristiina Salosta, on eduskuntavaalien ehdokastilanne raumalaisittain katsottuna aivan toisenlainen kuin ennen. Kuva: Juha Sinisalo

Eduskuntavaalit näyttivät jo ennakkoon taputelluilta raumalaisittain. Vaikutti kohtalaisen todennäköiseltä, että molemmat paikalliset kansanedustajat, Kristiina Salonen (sd.) ja Matias Marttinen (kok.) tulevat valituiksi jatkokaudelle.

Maakuntajohtajan valintakisa muutti kuitenkin asetelmia. Kristiina Salonen haki ja on vahvoilla tulla valituksi. Hän on jo edennyt haastateltavaksi eli on neljän joukossa.

Jos Salonen tulee valituksi, siirtyy hän politiikasta virkauralle eikä näin ollen ole mukana huhtikuun vaaleissa. Tämä avaa aivan uudenlaisen pelin niin SDP:ssä kuin yleisemmin Raumalla.

Kuten tunnettua, raumalaiset vetävät mieluusti kotiinpäin eduskuntavaaleissa. Oman paikkakunnan ehdokasta äänestetään mieluummin kuin muualta tulevaa, varsinkaan porilaista.

Raumalla nähdään aivan oikein, että oma kansanedustaja, mieluiten kaksi, on olennaisen tärkeä ase paikallisen edunvalvonnan kannalta.

Maakuntajohtaja valitaan joulukuussa. Sen jälkeen selviää, jääkö uuteen jakoon yli 10 000 ääntä.

Tätä miettivät varmasti nyt monet paikallisissa demaripiireissä. Nyt olisi iskun paikka, jos Arkadianmäelle todella mielii.

Profiililtaan Salonen on sosiaali- ja terveysasioihin perehtynyt poliitikko, joka on eritoten Raumalla haravoinut ääniä yli puoluerajojen.

Hän tunnettuutensa ja suosionsa ovat ylivertaisia, kampanjakoneistosta puhumattakaan. Taustajoukot ovat vaaleista vaaleihin tehneet pyyteetöntä jalkatyötä.

Äänestäjän tehtävä ei ole ehdokasta helpompi, jos vanha tuttu ja turvallinen ehdokas ei enää ole valittavissa.

Salosen ääniä siirtyneen osin Marttiselle, mikä osaltaan varmistaisi edes yhden raumalaisedustajan läpimenon. Marttinen on jo valmiiksi istuvana kansanedustajana ja ahkerana työmyyränä vahvoilla.

Entä se toinen mahdollinen raumalainen läpimenijä?

Paljon riippuu siitä, löytyykö ehdolle nimi, jolla on riittävästi nostetta ja valovoimaa sekä mahdollisuus panna itseään ja kampanjarahojaan likoon valinnan puolesta.