Vaalirauhaa

Kuntavaalit ovat tulossa ja sen huomaa. Valtuustoon pyrkivien poliitikkojen mielipidekirjoituksia alkaa ilmestyä paikallislehtiin, ja sosiaalisen median paikallisia asioita kommentoivissa ryhmissä alkavat tunteet kuumentua.

Sinänsä ihan ymmärrettävää, valitaanhan huhtikuussa jälleen Rauman asioista päättävät ihmiset ja jokaisella pyrkijällä tai vähintään puolueella on omat esille nousevat teemansa. Elämme samalla myös sitä hienoa aikaa, kun iso joukko ihmisiä osoittaa aktiivisesti kiinnostuksensa kotikaupunkimme asioihin.

Valitettava lieveilmiö vaalien lähestyessä on myös eri puolueiden sosiaalisen median päivitysten alle ilmestyvä vihakommentointi, paikallisten ehdokkaiden syyttely nykyisten tai menneiden hallitusten toiminnasta, ehdokkaisiin kohdistuva kiusanteko ja pahimmillaan uhkailu. Valitettavasti toisinaan uhkailu on ilmentynyt myös vähintään ilkivaltana.

Vaalien aikaan tulisi myös muistaa, että kaupunginvaltuustoon pyrkivillä on kaikilla sama tavoite; tehdä kotikaupungistaan mahdollisimman hyvä paikka elää, mahdollisimman kohtuullisella veroprosentilla. Vaihtelua siihen, mitä kukin pitää tärkeimpänä, tarjoavat hyvin eri tavoin profiloituvat ehdokkaat. Vaalien tarkoituksena on kuitenkin saada valtuustoon mahdollisimman hyvin äänestysikäisen väestön ajatuksia edustava joukko.

Maailmanrauha saattaa olla vielä saavuttamattomissa, mutta sen sijaan toivon niin ehdokkaiden kuin äänestäjienkin keskuuteen vaalirauhaa. Annetaan ehdokkaille tilaa ilmaista mielipiteitään ja pidetään keskustelu aiheessa ja asiallisena. Muistetaan myös, että valtion politiikkaa ei ohjata Rauman valtuustosalista käsin tulevallakaan valtuustokaudella.

Marianna Hanni

Vihreät, kuntavaaliehdokas