Vaalit ovat vasta puoli voittoa

Kuntavaalit on saatu pidettyä ja vaalitulokset vahvistettua ympäri maan. Vaalit ovat kuitenkin vasta puoli voittoa, sillä taivalta on yhä jäljellä.

Ennen uuden valtuustokauden alkua edessä on vielä hikinen urakka. Luottamuspaikat on jaettava lautakuntiin, valiokuntiin ja moniin muihinkin toimielimiin.

Esimerkiksi Raumalla täytettäväksi tulee kymmenittäin luottamustehtäviä kaupunginhallituksen puheenjohtajuudesta käräjäoikeuden lautamiehiin.

Kärkipaikat ovat tietenkin yleisölle kiinnostavimmat. Kuka nappaa puheenjohtajuudet valtuustossa ja kaupunginhallituksessa?

Varmaa on, että ainakin valtuuston puheenjohtaja vaihtuu. Hanna Marva (kok.) ei ollut enää ehdolla, joten uusi nuijanheiluttaja tarvitaan.

Vaalituloksen perusteella näyttää siltä, että nuija pysyy jatkossakin kokoomuksella. Ykköspuolue SDP:llä on kärkipaikkojen kärkipaikka eli kaupunginhallituksen puheenjohtajan paikka.

Tilanne pysyy ennallaan jatkossakin, jos pelkkää vaalitulosta katsotaan. Demarit pysyi suurimpana ja kokoomus toiseksi suurimpana.

Pakkaa voivat kuitenkin sekoittaa tekniset vaaliliitot. Viime vaalien jälkeen sellainen solmittiin.

Viisi puoluetta sopi yhteistyöstä ja vei taakseen niukan enemmistön valtapuolue SDP:n nenän edestä.

Vielä toistaiseksi liittoumista ei ole tietoa, sillä asemia vasta haetaan ja tilannetta tunnustellaan.

Ääneen on jo toivottu, että luottamuspaikkojen jako menisi maaliin sujuvasti ja ilman kommervenkkeja. Lähtökohta yhteisten asioiden hoidolle olisi siten paras.

Rauman päättäjillä on muutakin tärkeää mietittävää ennen kuin toimikausi päättyy 31. heinäkuuta ja uusi valtuusto aloittaa 1. elokuuta.

Rauma tarvitsee uuden kaupunginjohtajan ja mielellään nopeasti.

Viimeksi kaupunginjohtajakisassa nähtiin kaksinkamppailu.

Nyt on väläytelty sopupelin mahdollisuutta sopivan ehdokkaan löytyessä.

Uusi kaupunginjohtaja voitaisiin kutsua virkaan ja valita yksimielisesti. Se olisi täysosuma kaupungille.