Vaalit voi voittaa kolmella sanalla

Timo Soini Länsi-Suomen haastattelussa Äijänsuolla 2017. Kuva: Esa Urhonen

Populismi on usein uskonnollista, ja siihen liittyy nostalginen menneisyyden ihannointi. Populistit muistelevat haikeina "vanhoja hyviä aikoja" ja korostavat perinteisiä arvoja.

Niin arvioi Timo Soini maanantaina julkistetussa populismia käsittelevässä kirjassaan. Ja kukapa aihetta Suomessa paremmin tuntisi kuin perussuomalaisten perustaja ja entinen puheenjohtaja.

Populistille kieli on tärkein työväline. Menestyvällä populistilla on aina sana hallussa.

Soini kelpaa malliesimerkiksi tästä. Hän pystyy tiivistämään ilmiöitä ja tunnelmia lyhyesti ja värikkäästi. Niin kuin Soinin eräässä vaalitentissä letkauttama "missä EU, siellä ongelma". Siitä tuli lentävä lause.

Soinin mukaan vaalit voidaankin voittaa kolmella sanalla – kunhan vain osaa valita oikeat kolme sanaa.

Kyllä kansa tietää. Lausetta toistamalla Veikko Vennamo vyörytti SMP:n jytkyvoittoon eduskuntavaaleissa.

Take back control. Tällä hokemalla saatiin kansan enemmistö äänestämään Brexitin puolesta Britanniassa.

Halveksimalla ja haukkumalla populismi ei katoa mihinkään, huomauttaa Soini. Näin siksi, ettei populismi synny tyhjästä, eikä tyhjän päälle.

Populismi saa tuulta purjeisiinsa, mikäli valtaa pitävät erehtyvät leimaamaan ihmisten huolet mitättömiksi.

Tässä muiden puolueiden toimijoilla on selvästi uuden oppimisen paikka.

Neljä D:tä selittää Soinin mukaan mille perustalle populismi rakentuu. Tässä on pakko mainita termit englanniksi, jotta D-suora säilyy.

Ensimmäinen D, distrust, tarkoittaa epäluottamusta muun muassa perinteisiin puolueisiin ja instituutioihin. Monella on tunne, "ettei meitä kuunnella".

Toinen D, destruction, tarkoittaa huolta kansallisten ryhmien historiallisen identiteetin ja vakiintuneiden tapojen mahdollisesta tuhoutumisesta.

Kolmas D, deprivation, on suhteellisen aseman heikkenemistä. Esimerkiksi juuristaan ja omasta pikkukaupungistaan ylpeä asukas voi kokea tuskaa, kun oman asunnon arvo laskee ja isoissa kaupungeissa hinnat vaan nousevat.

Neljäs D, de-alignment, on puoluerajojen hämärtyminen. Jakolinjat menevät uusiksi. Esimerkiksi ilmastonmuutos tarjoaa mahdollisuuksia populistipuolueille.