Vaalitentit uusiksi

Ennen vaaleja puolueiden puheenjohtajat ovat ottaneet monella tavalla kantaa Suomen huonoon taloudelliseen tilanteeseen. Hyvä niin. Puhujat ovat esiintyneet asiantuntijoina ja heittäneet lukuja ja lukuarvoja kustannuksista, kustannusleikkauksista ja tulojen muodostumisesta.

Itselleni ei ole kuitenkaan syntynyt täyttä varmuutta siitä, että kaikki puhujat olisivat ymmärtäneet lukujen suuruusluokkia ja olisivat osanneet suhteuttaa niitä toisiinsa. Matematiikka on tunnetusti taitolaji ja monelle tavalliselle pulliaiselle jo prosenttilaskut ovat hepreaa.

Toimin aiemmin viitisen vuotta Raahen seudulla toisen asteen ammattioppilaitoksessa yhteisten aineiden opettajana. Opetin peruskoulun päättäneille oppilaille mm. matematiikkaa. Opettajakollegani kanssa teimme aloittavalle luokalle joka syksy matematiikan tasotestin, jonka avulla pyrimme selvittämään kuinka hyvin yhdeksän vuoden peruskoulun oppimäärä oli kyetty ottamaan haltuun.

Testissä oli noin 30 laskutehtävää, joista osa oli prosenttilaskuja. Tehtävänä oli esimerkiksi laskea mikä on työntekijän bruttopalkan määrä, kun veroprosentti on 27 % ja nettoansio 2 250 euroa. Tai vastaavasti tuli laskea tuotteen hinta, kun siitä ensin annettiin 15 % alennus ja sen jälkeen hintaa korotettiin 10 %:lla.

Keskimäärin vastaukset olivat aivan karmeita. Testiin osallistuneista paristakymmenestä oppilaasta vain muutama osasi laskea annetut tehtävät oikein.

Tämä koski sekä prosenttilaskuja, mutta myös suuruusluokkamuutoksia, jossa kilowatteja piti muuttaa megawateiksi ja päinvastoin.

Kollegani kanssa ihmettelimmekin sitä miten ihmeessä tämä porukka oli saanut peruskoulun päästötodistuksen.

Nyt vaalien alla sama asia on tullut monta kertaa mieleen. Kuinka moni kansanedustajaehdokas selviytyisi näistä laskutehtävistä?

Pitäisikö vaalitenttejä ja vaalikoneita uusia siten, että kysymyksiin otettaisiin mukaan myös matematiikan tehtäviä, jossa varmistettaisiin, että ehdokkailla olisi edes peruskoulun oppimäärä hallussaan siirtyessään Arkadian mäelle tekemään miljardiluokan taloudellisia ratkaisuja puolestamme?

Jouni Suominen

Fil.tri, KT, Rauma