Vaaliyhdistyksiltä tuhdit tukipotit markkinatalouden ja reilun yhteiskunnan kannattajille - saajina paikallisia ehdokkaita

Pro Markkinatalous ry on jakanut kevään 2023 eduskuntavaaleihin vaalitukea yhteensä yli 1,6 miljoonaa euroa. Tukea saa yli 250 ehdokasta, esimerkiksi Eeva Kalli (kesk.), Matias Marttinen (kok.), Mari Kaunistola (kok.) ja Anne Holmlund (kok.) Satakunnan vaalipiirissä (LS 14.2.). Saajat on julkaistu yhdistyksen nettisivuilla.

Elinkeinoelämän vaalituki on vastaus ammattiyhdistysliikkeen perinteiselle vaalirahoitukselle, joka on todennäköisesti vähintään samaa kokoluokkaa.

Vuonna 2020 perustettu Pro Markkinatalous tukee vaaleissa ”vastuullista markkinataloutta ymmärtäviä, sitä kannattavia ja edistäviä tahoja, jotka ovat vahvasti sitoutuneet avoimeen ja demokraattiseen Suomeen”.

Enemmistö tuen saajista on porvaripuolueista (kok, kesk, r., kd., liik., lib.). Joukossa on myös perussuomalaisia, vihreitä ja demareita.

Pro Reilumpi Yhteiskunta ry puolestaan on SAK:n vastaisku vastaukselle. Tähän mennessä kyseinen SAK:n perustama yhdistys on myöntänyt vaalitukea lähes 600 000 euroa vajaalle 200 ehdokkaalle. Keskimääräinen tuki on siis noin 3 000 euroa.

Toinen hakukierros päättyy tämän viikon sunnuntaina, joten tukipotti nousee vielä.

Pro Reilumpi Yhteiskunta myöntää avustuksia ehdokkaille, jotka jakavat yhdistyksen tavoitteet reilun työelämän edistämisestä sekä hyvinvointi- ja sopimusyhteiskunnan tukemisesta.

Puoluekartta on peilikuva Pro Markkinatalouden listasta. Enemmistö tuen saajista on vasemmistopuolueista, mutta joukossa on myös muun muassa vihreiden, kokoomuksen, keskustan, kristillisten ja perussuomalaisten ehdokkaita.

Satakunnassa vaalitukea on myönnetty esimerkiksi näille: Krista Kiuru (sd.), Heidi Viljanen (sd.), Juha Viitala (sd.), Ari Reunanen (sd.), Petri Salminen (vas.), Raisa Ranta (vas.), Lotta Hatakka (vas.) ja Jasmin Määttä (ps.). Kaikki nimet löytyvät yhdistyksen netistä.

Mitään väärää vaalituessa ei ole. Tietenkin eri tahot pyrkivät saamaan vaaleissa läpi ehdokkaita, jotka ajavat yhteisiä asioita.

Mielenkiintoista kuitenkin on, että jotkut ehdokkaat saavat rahaa kummaltakin leiriltä.