Vaatekaapin sijaan tarkista lääkekaappi

Juhannusaaton aattona on hyvä luoda silmäys ruoka- ja juomakassien lisäksi myös lääkekaapin sisältöön. Viettipä sitten juhannusta kotona, mökillä tai kylässä.

Keskikesän juhlaviikonloppuna pakkaa sattumaan monenlaista pientä ja isompaa haveria. Ennalta viisas valmistautuu mökkeilyyn, veneilyyn tai matkaan hyvissä ajoin.

Kesämökin lääkekaapista kannattaa tarkistaa tuotteiden päiväykset ja poistaa vanhentuneet. Lääkkeitä ei myös kannata säilyttää kesämökillä talven yli, sillä ne eivät kestä lämpötilanvaihteluita ja kosteutta.

Lääkekaappiin on syytä varata laastareita, sidostarpeita ja desinfiointiaineita pieniä haavoja varten. Muita kesäapteekin perustarvikkeita ovat aurinkorasva sekä allergia- ja särkylääkkeet.

Lääkekaapin tarkistamisen taustalla on ajatus, että kesästä pitää voida nauttia. Pikkuvaivoja ei pidä pelätä, eikä niistä tarvitse kärsiä.

Monelle suomalaiselle kesäkuukaudet ovat myös mitä parhainta kuntoiluaikaa. Harjoittelun tuoksinassa sattuu silloin tällöin vammoihin johtavia tapaturmia.

Jos jalan päälle voi varata ja turvotus on vähäistä, nyrjähdyksistä yleensä selviää kotihoidolla. Jos nilkka on vääntynyt pahasti, se turpoaa tai sille ei voi varata painoa, kannattaa käydä kiirevastaanotolla.

Hoitoon tulee hakeutua myös silloin, jos halonhakkuu ei suju odotusten mukaisesti, ja kirves pääsee lipsahtamaan jalkaan.

Kesä on myös hyönteisille juhlaa, mutta ikävät pistokset ja puremat voi välttää tai ainakin minimoida hyönteismyrkyillä ja -karkotteilla. Maastossa liikkuvan kannattaa varustautua kumisaappain kyykäärmeitä vastaan.

Ikäviä kesävieraita ovat myös punkit. Osa punkeista levittää borrelioosia tai puutiaisaivokuumetta. Siksi lääkekaapista tulisi löytyä punkkipinsetit, jotta punkin saa poistettua mahdollisimman nopeasti.

Lääkekaappia tarkistaessa on myös hyvä varmistaa, että sieltä löytyy lapsille ja lemmikkieläimille sopivat lääkkeet. Kaikki itsehoitolääkkeet eivät kuitenkaan sovellu lapsille, joten tuoteselosteisiin kannattaa aina tutustua huolella.

Kun lääkekaappi on kunnossa, voi juhannukseen heittäytyä hyvillä mielin!