Vähän silakkaa, paljon hyvää mieltä

Silakkamarkkinat pidetään tulevana viikonloppuna Kanalin rannoilla Raumalla jo 31. kerran. Kaupunkilehti Raumalaisen välissä jaetun messulehden mukaan ohjelmatarjonta on perinteinen ja paikallisväritteinen.

Oheisohjelman yllätyksettömyydestä ja matalasta profiilista huolimatta uskaltaa ennustaa, että kansaa markkinakujilla riittää lauantaina ja sunnuntaina.

On helppo yhtyä järjestävän tahon, LC Rauma Reimarin, messulehden toteamukseen, että silakkamarkkinoilla on vakiintunut paikkansa Rauman syksyssä.

Tietyn sortin irvileukojen ”kuuluu” huomautella, miten vähän silakkamarkkinoilla nykyään silakoita näkee. Tai kuinka vähän Pori Jazzeilla jazzia kuulee ja niin edelleen.

Silakkamarkkinoiden myyjistä ja näytteilleasettajista suurin osa kieltämättä kauppaa jotain muuta kuin silakkaa tai edes kalaa.

Vaan haittaako se? Pelkät silakat eivät saisi tuhatmäärin ihmisiä liikkeelle. Ja onhan sitä kalaakin sentään tarjolla monenlaista ja monessa muodossa.

Ihmisiä kiinnostavat ihmiset. Tuttujen tapaamisen lomassa ilmeisesti tehdään kauppaakin, eivät myyjät muuten vuodesta toiseen Raumalle kokoontuisi.

Silakkamarkkinoiden tuotto on melkoinen. Viime vuonna raumalaiset leijonat jakoivat 11 600 euroa avustuksia. Niistä osalliseksi pääsi 25 kohdetta.

Yhtä edunsaajaa, Rauman Seudun Katulähetystä, edustava Janne Rantala näkee auttamistyöllä rahan lisäksi toisen ja vielä laajemman vaikutuksen.

Rantalan mukaan kun meistä heikoin voi paremmin, se heijastelee positiivisesti suureen läheisten joukkoon ja hyödyttää jopa muita kaupunkilaisia ja yrityksiä. Tämä kaikki lisää alueen vetovoimaa ja pitovoimaa.

Silakkamarkkinoiden suojelijana Rantala sai kohdentaa tietyn avustuspotin valitsemaansa kohteeseen. Hän valitsi Yhtä matkaa -yhteisön, joka kehittää ja koordinoi paikallista hyväntekeväisyystyötä.

Tuen saajalla on parhaillaan käynnissä esimerkiksi kampanja, jolla hankitaan heijastinliivit Rauman seudun koululaisille.

”Silakkamarkkinoilla on vakiintunut paikkansa Rauman syksyssä.”