Vähemmän voi olla enemmän

Vuoden 2022 äitiyspakkauksen hankintakilpailutus on parhaillaan käynnissä. Kelalle äitiyspakkaus on vuosittain lähes viiden miljoonan euron suurhankinta.

Edellisen kerran pakkaus kilpailutettiin vuonna 2019. Tuolloin pakkauksen 10 vuotta toimittanut raumalainen Logistikas Hankinta Oy jäi kirvelevästi hopeasijalle. Voiton vei helsinkiläinen Suomen Kirjastopalvelu Oy.

Nyt olisi siis jälleen mahdollisuus saada äitiyspakkaukset takaisin Raumalle.

Äitiyspakkauksen kokoonpano suunnitellaan äitiyspakkausraadissa, johon kuuluu Kelan asiantuntijoiden lisäksi muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Tukesin sekä neuvoloiden edustajia. Tarpeellisuuden lisäksi tärkeimmät valintaperusteet ovat turvallisuus, laatu, ekologisuus ja vastuullisuus.

Vuoden 2022 äitiyspakkauksen hankintakilpailutuksessa laadun painoarvo on 80 prosenttia ja hinnan vain 20 prosenttia hankinnasta. Laatua painotetaan nyt aiempaa enemmän.

Miten äitiyspakkauksen vastuullisuus sitten voidaan toteuttaa kustannukset huomioiden? Yleensä tuotteen hinnat nousevat vastuullisuuden myötä.

Kelan kyselyn mukaan asiakkaat ovat valmiita siihen, että tuotteiden määrä voi pakkauksessa vähentyä, jos vastuullinen tuottaminen on kalliimpaa.

Jos pakkaus kootaan innovatiivisista ja laadukkaista tuotteista, tuotteita ei välttämättä tarvita niin paljon kuin aiemmin. Äitiyspakkauksessa on jo nyt esimerkiksi jatkopaloja, joilla vaatteen käyttöaikaa voi pidentää.

Yhteen äitiyspakkaukseen Kela voi käyttää 170 euroa. Vuonna 2018 hankintaan saatiin 30 euroa lisää rahaa pakkausta kohti.

Koska äitiyspakkauksen hankinta on iso, tuotteiden hinta saadaan pidettyä alhaisempana kuin vastaavien tuotteiden kuluttajahinta. Pakkauksen todellinen arvo on saajalleen kaksin- tai jopa kolminkertainen.

Äitiyspakkausten menekki on laskenut tasaisesti, sillä lapsia syntyy Suomessa vuosi vuodelta vähemmän.

Vuonna 2018 pakkauksia jaettiin 32 000 kappaletta, jossa oli laskua edellisvuoteen verrattuna 4 000 kappaletta.