Vaihtoehto pakotteille on uusi vahva Euroopan unioni

Kirjoittaja muistelee aikoja, jolloin telakanjohtajat ja presidentit eivät hyväksyneet Venäjän-pakotteita. Rauma-Repolan pääjohtaja Tauno Matomäki ja Hollmingin Aarno Mannonen keskustelemassa.
Kirjoittaja muistelee aikoja, jolloin telakanjohtajat ja presidentit eivät hyväksyneet Venäjän-pakotteita. Rauma-Repolan pääjohtaja Tauno Matomäki ja Hollmingin Aarno Mannonen keskustelemassa. Kuva: Esa Urhonen

Muistaako joku aikaa, jolloin länsi ei olisi kohdistanut Venäjää kohtaan jonkinlaisia pakotteita?

Rauman telakat rakensivat aikoinaan venäläisille korkean teknologian aluksia. Tätä ei länsi hyväksynyt. Telakkojen johtajat sekä tasavaltamme presidentit eivät hyväksyneet pakotteita. Tästä olisi hupaisia tarinoita kerrottavana.

Niin onko nyt ongelmana Putin vai Venäjä? Länsi ja EU asettivat pakotteet Krimin liittämisestä Venäjään. Tuntuuko uskottavalta, että Putin yksin päätti Krimin liittämisestä Venäjään?

Krim on alue, joka Katariina Suuren johdolla 1784 liitettiin Venäjään ja jonka myöhemmin Venäjän (NL) pääsihteeri Nikita Hrustsov luovutti Ukrainalle. Ukraina oli silloin osa Neuvostoliittoa. Hrustsov oli syntyjään ukrainalainen. Näin Venäjä Putinin johdolla liitti Krimin takaisin Venäjään.

Länsi määräsi erilaisia pakotteita, joista kovasti hyötyi Kiina, joka pääsi hyötymään Venäjän energiavaroista, mineraaleista sekä sotilasteknologiasta. Vastaavasti avautui Venäjälle kiinalainen huipputeknologia.

 Venäjän ja Kiinan päämiehet Putin ja Xi ovat luoneet hyvät neuvottelusuhteet.

Aleksei Navalnyi, venäläinen oppositiopoliitikko, on piikki päät- täjien lihassa. Kuvitteleeko joku, että Aleksei Navalnyistä tulee Vladimir Putinin seuraaja? Tuskin tulee.

Eikä tule Venäjäkään luopumaan Krimistä. Ei Kiinan kasvua, eikä Kiinan ja Venäjän yhteistyötä pysäytetä EU:n pakotteilla.

Vaihtoehto pakotteille on uusi vahva Euroopan unioni, diplomatia ja pitkäjänteinen kansainvälinen yhteistyö. Yhdysvaltojen presidentinvaalien sanoma oli myös kansakunnan yhdistäminen sekä laaja kansainvälinen yhteistyö.

Euroopan Unioni tarvitsee vahvaa Saksaa. Liittokansleri Angela Merkel on ollut vahva johtava henkilö. Saksan pääpuolueen CDU:n uusi puheenjohtaja on Armin Lachen. Hän ilmeisesti on myös tuleva uusi liittokansleri. Hän hyväksyi Nord Steam 2 -kaasuputkilinjan jatkorakentamisen Saksaan. Hyvä näin. EU:n tulee olla entistä vahvempi ulkopolitiikan ja talouspolitiikan johtaja.

Markku Palonen