Vain hölmö jättää liivit pukematta

Kuva: Juha Sinisalo

Suomessa hukkuu joka vuosi 100–150 ihmistä, joista noin kolmannes vesiliikenneonnettomuuksien seurauksena.

Tutkimusten mukaan jopa kahdeksan kymmenestä vesiliikenteessä hukkuneesta olisi pelastunut, jos pelastusliivit olisi puettu oikein päälle ja tilanteen nähneet olisivat osanneet auttaa.

Pelastusliivien merkitystä korostavaa Pelastusliivipäivää vietetään tänään.

Nykyinen lainsäädäntö vaatii pelastusliivien olemassaoloa moottoriveneissä ja yli viiden metrin pituisissa purjeveneissä. Laki ei kuitenkaan ole ottanut huomioon vesiliikenteen todellisia riskejä.

Suurin osa vesikulkuneuvoilla liikkuneiden hukkumistapauksista tapahtuu nimittäin soutuveneistä, joissa pelastusliivien käyttö ei ole lakisääteistä.

Hukkumiset tapahtuvatkin usein sisävesillä, hyvissä olosuhteissa ja tutussa vesistössä. Tuttu ympäristö ja hyvät olosuhteet saattavat johtaa virheelliseen turvallisuuden tunteeseen.

Vastuu omasta ja muiden turvallisuudesta on jokaisella vesillä liikkuvalla, erityisesti veneen päälliköllä. Veneen päällikkö on vastuussa siitä, että jokaiselle veneilijälle löytyy sopivan kokoinen ja hyväksytty pelastusliivi.

Pelastusliivit pelastavat henkilön nimittäin vain, mikäli ne on valittu oikean käyttötarkoituksen mukaisesti, ne ovat päällä, kun henkilö putoaa veteen ja ne on puettu oikein.

Vaikka suurin osa veneistä on varustettu pelastusliiveillä, on liian usein tapauksia, joissa ne eivät ole päällä.

Onnettomuustilanteet kehittyvät usein nopeasti, jolloin pelastusliivit ovat hyödyksi vain, jos ne ovat puettuna.

Tositilanteessa ei ole aikaa pukeutua pelastusliiviin, eikä mihinkään muuhunkaan.

Näin veneilykauden alussa onkin hyvä tarkistaa kaikki veneen turvavarusteet. Vesillä liikkuessa noudatetaan turvallisuusohjeita, muistetaan hyvä merimiestapa ja ennen kaikkea pidetään pelastusliivit päällä.

Jokainen meistä voi tehdä osansa vesiliikenteen turvallisuuden parantamisessa ja hukkumistapauksien vähentämisessä.