
Turvavyön käytön luulisi olevan kaikille ihan selvä homma. Vyö laitetaan kiinni ennen kuin auto liikahtaa pihalta. Näin ei kuitenkaan ole, sillä turvavyön käyttäminen olisi pelastanut kuolemalta yli sata henkeä viiden vuoden aikana. Luku on suuri.
Onnettomuustietoinstituutin (OTI) turvavyöraportin mukaan vuosina 2017–2021 tapahtuneissa kuolemaan johtaneissa moottoriajoneuvo-onnettomuuksissa kuoli yhteensä 198 turvavyötöntä henkilö- tai pakettiauton kuljettajaa ja matkustajaa.
Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien arvioiden mukaan turvavyö olisi voinut pelastaa heistä 114. Lisäksi kymmenet olisivat selvinneet turvavyötä käyttämällä lievemmillä vammoilla.
Valitettavasti aina ei turvavyön käyttökään riitä pelastamaan. Turvavyön käytöstä huolimatta yhteensä 278 henkilö- tai pakettiauton kuljettajaa ja matkustajaa kuoli vuosina 2017–2021.
Kun liikenneonnettomuus on riittävän raju ja törmäyssuunta epäedullinen, ei turvavyön käyttökään aina riitä pelastamaan.
Iäkkäimpien ihmisten kehot kestävät heikommin törmäysvoimia. Jo taajamanopeuksilla tapahtuneet onnettomuudet voivat olla iäkkäimmille kohtalokkaita turvavyön käytöstä huolimatta.
Kuolonkolarien taustalla esiintyy usein monenlaista muutakin riskinottoa. Turvavyön laiminlyömisen lisäksi tyypillisiä riskejä ovat päihtyneenä ajaminen, ylinopeus sekä puutteet ajoterveydessä. Jos kuljettaja ei käytä turvavyötä, hyvin usein myöskään hänen kyydissään matkustavat eivät käytä.
Se on tauti, joka tarttuu helposti.
Autojen turvallisuus on kehittynyt viimeisten vuosien aikana huimia hyppäyksiä. Autojen kolariturvallisuus ja siihen liittyvät varusteet perustuvat kuitenkin aina siihen, että turvavyötä käytetään. Kehittynytkään turvatekniikka ei toimi, jos turvavyö ei ole kiinni.
Turvavyön käyttöaste on yksi Euroopan komission keskeisistä liikenneturvallisuuden mittareista. Suomen onnettomuustutkinnan tulokset vahvistavat, että turvavyön käytön lisääminen edistäisi tehokkaasti liikennekuolemien ja vakavien loukkaantumisten vähenemistä.