Väliaikaisuutta pitää yhä sietää

Näillä main sijaitsisi Rauman kauppakeskus ja uusi liikenteen matkakeskus, jos rakentaminen olisi alkanut. Väliaikaisuus on kuitenkin yhä vallitseva olotila.
Näillä main sijaitsisi Rauman kauppakeskus ja uusi liikenteen matkakeskus, jos rakentaminen olisi alkanut. Väliaikaisuus on kuitenkin yhä vallitseva olotila. Kuva: Juha Sinisalo

Rauman ydinkeskustan suuri myllerrys odottaa päätepistettään niin kauan kuin kauppakeskuksen rakentaminen on avoin asia.

Sama odotus koskee linja-autoasemaa. Sen väliaikainen sijainti kirkon kupeessa Harmaidenveljesten pysäköintialueella ei miellytä kaikkia kaupunkilaisia.

Linja-autot saapuvat ja lähtevät 510-vuotiaan kirkon naapurista.

Arvokkaan ympäristön on katsottu tästä kärsivän enemmän kuin siitä, että alue olisi henkilöautojen parkkipaikkana, kuten tavallisesti.

Bussit pysyvät näillä näkymin kuitenkin yhä kirkon lähistöllä. Jatkolupa myönnettiin vastikään kahdeksi vuodeksi eli väliaikaisuus venyy vähintään viideksi vuodeksi.

Kirkon kupeesta bussit tuskin siirtyvät ennen kuin pysyvästi. Uskottavia vaihtoehtoja nykyiselle tilapäisasemalle on esitetty kovin vähän.

Yhtenä vaihtoehtona aseman paikaksi valtuustoaloite esitti nykyistä paloasemaa Sahankadulla. Paikka jää tyhjilleen, kun uusi paloasema valmistuu toisaalle.

Pysyvä paikka on kuitenkin edelleen Rauman uusi kauppakeskus, jonka yhteyteen myös matkakeskus sijoitetaan.

Paikka ei itse asiassa ole kovin kaukana vanhasta linja-autoasemasta, jonka sijaintiin Raumalla tunnuttiin olevan laajalti tyytyväisiä.

Kauppakeskuksen startti vain tuntuu olevan pitkässä puussa, joten odotus jatkuu ja väliaikaisuutta pitää edelleen vain sietää.

Kauppakeskuksen suunnitelmia on piirretty uusiksi, ja toukokuussa esiteltiin tuloksia.

Rakentaminen tapahtuu vaiheittain ja aluksi nousee vain puolet alun perin suunnitelluista neliöistä (LS 25.5.).

Hankkeen edustaja kertoi, että liiketilojen, ravintoloiden ja matkakeskuksen kokonaisuus on alkuun 8000 – 9000 neliötä.

Muuttuneet suunnitelmat merkitsevät kuitenkin myös uutta rakennuslupaprosessia. Itse hakemusta ei ole vielä jätetty.

Oman viivästymismomenttinsa tuo vielä rakentamisen muuttunut tilanne, koska materiaalien saatavuus ja hinta ovat epävarmoissa kantimissa.