Valoja päälle nyt

Kirjoittajan mielestä päähäntaputtelun aika on ohi. Hoitajat ansaitsisivat enemmän.
Kirjoittajan mielestä päähäntaputtelun aika on ohi. Hoitajat ansaitsisivat enemmän. Kuva: arkisto/Juha Sinisalo

Sote-uudistus tulee, oletko valmis? Minua ainakin jännittää kansalaisena, kuntalaisena, tyttärenä, äitinä, vaimona, asiakkaana, potilaana ja sote-alan ammattilaisena. Minua jännittää kaikissa näissä rooleissa vähän eri tavalla.

Asun Raumalla ja työskentelen perhetyötekijänä Keski-Satakunnassa, eli olen yksi 10 000:sta hyvinvointialueelle siirtyvästä työntekijästä. Saan siis vuoden vaihtuessa tuhansia uusia työkavereita ja uuden massiivisen työnantajan.

Sosiaali- ja terveysalalla työpaikkaa vaihdetaan todella pienellä kynnyksellä. Pitkät sairauslomat ja työuupumus ovat arkipäivää meidän alalla. Opiskelijoita alalle riittää, mutta työn vaativuus ja raskaus yllättää.

Yleisesti puhutaan, että hoitajien joukkopako on alkanut ja sama koskee sote-alaa laajemminkin. Esimerkiksi sosiaalityöntekijöistä on huutava pula ja lastensuojelutilastot puhuvat omaa karua kieltään.

Työtä riittää, mutta riittääkö tekijöitä.

Pitäisikö vihdoin herätä? Ratkaisuja joukkopaolle löytyy, mutta ne pitäisi saada käytäntöön. Työmäärä pitäisi saada kohtuullisemmaksi. Työntekijällä pitäisi olla enemmän vaikutusmahdollisuuksia työhön ja esimerkiksi työaikoihin. Työn palkkaus ja arvostus tulisi saada oikeaan suhteeseen työn vaativuuteen ja vastuuseen nähden.

Työn merkityksellisyys pitää alalla, mutta kuinka kauan? Tarvitaan muutakin.

Sote-alalla työskentelee suuri joukko tunnollisia, empaattisia, ahkeria ja työtä pelkäämättömiä ammattilaisia, joiden venymistä ja hyväntahtoisuutta on käytetty hyväksi jo liian kauan.

Pelko siitä, että nämä joustavat arjen sankarit palavat tällä menolla loppuun, on todellinen. Kuka hoitaa minua, lapsiani, vanhempiani ystäviäni tai läheisiäni sairauden yllättäessä?

Hoitajia juhlittiin korona-sodan sankareina sytyttämällä heille sinisiä valoja ja taputtamalla heille parvekkeella. Hävetti! Ehkä näitä sotasankareita olisi lämmittänyt enemmän rahallinen korvaus palkintona sitkeydestä etulinjassa. He olisivat varmasti ilahtuneet enemmän siitä, että he olisivat saaneet pitää työllään ansaitsemat vuosilomansa tai edes se, ettei heidän olisi tarvinnut pelätä hengityssuojainten loppumista.

Mielestäni päähän taputtelu alkaisi jo riittää ja vaativasta työstä tulisi maksaa ihan oikea palkka! Me tarvitsemme jatkossakin jaksavia ja motivoituneita tekijöitä hyvinvointipalveluihimme uudella komealla hyvinvointialueellamme!

Äänestämällä aluevaaleissa voit vaikuttaa siihen, kuka päättää palveluiden järjestämisestä uudistuksen jälkeen.

Sari Suominen

sosionomi (amk), lähihoitaja, aluevaaliehdokas (vas.), Rauma