Valtio ja kunnat elävät yli varojensa

Valtiovarainministeriö kaatoi sankokaupalla kylmää vettä Antti Rinteen hallituksen niskaan. Ministeriön tuore talouskatsaus tarjosi tylyä tekstiä ja paljon miettimisen aiheita.

Valtiovarainministeriön ylijohtaja Mikko Spolander tiivisti olennaisimman lähivuosien talousennusteesta: rahat eivät riitä hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseen.

Talouskasvun hiipuminen iskee ikävästi. Ensi vuodelle ministeriö ennustaa vain yhden prosentin kasvua, hallituskauden kolmelle seuraavalle vuodelle vielä vähemmän.

Rinteen hallitusohjelma rakennettiin sen varaan, että työllisyysaste saataisiin nostettua 75 prosenttiin.

Ministeriö ei usko tavoitteen toteutuvan, vaan ennustaa parhaimmillaankin vain reilun 73 prosentin työllisyyttä lähivuosille.

Parin prosenttiyksikön ero voi kuulostaa vähäiseltä, mutta todellisuudessa se on suuri ja tuntuva. Puhutaan miljardeista euroista – jotka pitää sitten säästää ja karsia jostakin.

Hallitukset ovat vaihtuneet, mutta sama meno on jatkunut. Valtio ja kunnat ovat eläneet yli varojensa yhtämittaisesti jo toistakymmentä vuotta. Varsinkin kuntien velkataakka on huolestuttavasti kasvanut.

Suurin yksittäinen syy julkisten menojen kasvulle on väestön ikääntyminen. Se kasvattaa vuosi vuodelta menoja, vaikkei mitään uusia päätöksiä menojen lisäämisestä tehtäisi.

Syksyn työmarkkinakierros käynnistyy vaikeassa tilanteessa. Edellä kuvatuista syistä julkisella sektorilla palkankorotusvaraa ei olisi juuri lainkaan.

Lisäksi tunnelmat ovat jo valmiiksi kireät muun muassa edellisen hallituksen läpi runttaaman kilpailukykysopimuksen vuoksi.

Monet yritykset ovat viime vuosina tehneet hyvää tulosta, josta palkansaajat haluavat osansa: kiky-tunnit pois ja kunnon korotukset.

Työnantajat puolestaan haluavat lisää paikallista sopimista, esimerkiksi palkkojen joustamista kahteen suuntaan.

”Palkansaajat haluavat osansa: kiky-tunnit pois ja kunnon korotukset.”