Vanha viisaus mukaan koulutielle

Koulutie alkaa monilla lapsilla maanantaina myös Raumalla.

Koulujen alku tuo konkarikoulumatkalaisten lisäksi liikenteeseen ekaluokkalaisia, jotka ovat liikkeellä niin kävellen kuin pyörilläkin. Me aikuiset olemme vastuussa lasten turvallisesta koulumatkasta, jossa esimerkiksi tien ylitys on usein se riskialttein kohta.

Kolme viidestä suomalaisesta pitää suojatien ylittämistä jalankulkijana kuitenkin edelleen turvallisena, kertoo Liikenneturvan tuore kysely.

Moni on kokenut suojatiellä myös paljon vaaratilanteita, sillä kaksi viidestä kertoi joutuneensa kävelijänä suojatiellä vaaratilanteeseen tai onnettomuuteen.

Viidesosa kertoi puolestaan, että heidän usein käyttämillään reiteillä on suojateitä, joiden ylittämistä suorastaan pelkää.

Viimeisen kolmen vuoden aikana liikenteessä on menehtynyt vuosittain keskimäärin kahdeksan ja loukkaantunut 350 lasta.

Neljä viidestä henkilövahingosta lastenkin osalta tapahtuu tietä ylitettäessä. Hieman yli puolet henkilövahingoista tapahtui suojatiellä.

Suojateistä onkin valitettavasti tullut liikenteen ehdottomia vaaranpaikkoja, vaikka asian pitäisi olla ihan toisin päin.

Liikenneturvan mukaan suojatiekulttuurissamme on nyt kuitenkin käynnissä muutos. Asiaan on myös kiinnitetty paljon huomiota eri tahojen puolelta. Muun muassa LähiTapiola on kampanjoinut kuluneen vuoden ajan turvallisten suojateiden puolesta.

Vakuutusyhtiö onkin yhteistyökumppaneidensa kanssa turvaamassa maanantaina raumalaisten lasten liikenneturvallisuutta koulujen läheisyydessä.

Kaikkiaan noin 20 henkilöä jalkautuu aamukahdeksan jälkeen koulujen lähettyville, risteysalueille suojatievahdeiksi. Mukana on muun muassa Rauman Lukon ja Feran toimijoita.

Risteysvahdit eivät ohjaa liikennettä, mutta haluavat opastaa niin lapsia kuin aikuisiakin.

Kampanjalla halutaan muistuttaa lapsia myös vanhasta viisaudesta; Katso ensin vasempaan, sitten oikeaan ja vielä kerran vasempaan.

Turvallista koulumatkaa.