”Vanhat puolueet” kuntoutukseen, niitä tarvitaan!

Vanhat puolueet pitävät suomalaista yhteiskuntaa koossa. Tähän vastuunkantaja kolmikkoon luen keskustan, kokoomuksen ja SDP:n. Toki ne kaikki ovat juuri nyt kuntoutuksen tarpeessa. Keskusta, kokoomus ja SDP ovat rakentaneet Suomea kokonaisuutena ja ovat onnistuneet vähintäänkin tyydyttävästi.

Poliitikkoja ja äänestäjiä hämmentää juuri nyt raju muutos. Muutos, jossa politiikan teko siirtyy demokraattisesta eduskunnasta viestintätoimistoille ja sieltä mediakenttään uusin iskusanoin.

Median estoton mukanaolo viestinnässä vahvistaa populismia ja vain hyvien yksittäisten tavoitteiden ajajia. Vanhoillakin puolueilla on suuri kiusaus lähteä tähän vastuuttomaan kansan kosiskeluun mukaan. Tästä esimerkkinä ex-pääministeri Antti Rinteen löysät lupaukset ennen ja jälkeen eduskuntavaaleja 2019 äänestäjille.

Vastuunkantaja puolueetkin yrittävät esittää julkisuuteen parempaa mitä ne todella ovat. Puoluesanaa vältellään ja puhutaan kansanliikkeestä. Kansanliike sanaa höystetään usein vielä ylisanoilla ”elävä ja valtava”. Kaikki puolueaktiivit tietävät, ettei ole mitään eläviä kansanliikkeitä. Valtakunnalliset puolueorganisaatiot ovat henkitoreissa. Voi kysyä, pystyvätkö puolueiden paikallisyhdistykset kunnolla hoitamaan ensi kevään kunnallisvaalien ehdokashankinnan ja vaalityön. Poliittinen järjestötyö ei kiinnosta.

Näistä vanhoista puolueista keskusta lienee suurimmissa vaikeuksissa nyt. Tuntuu siltä, että keskustan asiat ja ongelmat ovat aina meidän kaikkien asioita. Se on keskustan vahvuus. Vaikka keskustalle kaikilla tasoilla poliittinen valta lienee tärkein, on se tärkeä kompromissivoima yhteiskunnassa.

Kokoomuksella on suomalaisessa yhteiskuntapolitiikassa keskeinen rooli. Se on keskustan tapaan yleispuolue, jossa kohtaavat palkansaajat, yrittäjät ja maanviljelijät. Kokoomuksen poliittinen linja on se pilari mihin muut puolueet itseään vertaavat. Kokoomus korostaa valtiontalouden vastuullista hoitoa. Vahva talous on kaiken perusta. Silloin parhaiten voidaan huolehtia kaikista kansalaisista.

SDP on kannatukseltaan leimallisesti työväenpuolue. Se nojaa vahvasti ammattiyhdistysliikkeeseen ja saa sieltä voimaa. SDP:n politiikassa ovat julkiset palvelut ja niiden kehittäminen keskiössä. Se saa politiikkaansa terävyyttä vastakkainasettelusta. Yksityinen yritystoiminta ja työnantajajärjestöt ovat usein vastapuolena.

Minusta yhteiskunnan verovarojen käytössä pitää olla ennustettavuutta ja osaamista. Vaikka keskustan, kokoomuksen ja SDP:n toiminnassa ja päättäjissä on paljon kritiikin aiheita, uskon niiden pystyvän parhaiten ratkomaan edessä olevat koronan aiheuttavat vauriot valtion ja kuntientalouksissa.

Myös elinkeinoelämän, kulttuurin, liikunnan ja vapaaehtoistyön valtavaan talousahdinkoon tulee löytää viisaat ratkaisut.

Jukka Tuori

maakuntaneuvos