Vanhustenhuoltoa ei saa ajaa alas

Satakunnan vanhustenhuollossa käytetään keskimääräistä enemmän tehostettua palveluasumista. Tämä on seurausta puutteellisesta kuntoutuksesta ja valmiudesta kotona annettaviin palveluihin.

Tämän hetken toimintamalli on, että tehostetun palveluasumisen paikkoja pyritään vähentämään voimakkaasti. Tässä vedotaan siihen, että vanhusten on hyvä olla kotona. Näin on kuitenkin vain silloin, kun hoidon ja hoivan tarve voidaan täyttää kotiin annettavilla kattavilla palveluilla.

Kristillisdemokraattien Satakunnan piiri käsitteli asiaa syyskokouksessaan. Jouduimme toteamaan, että maakuntamme kuntatalouksien kurimuksessa ollaan nyt monelta tehostetun palveluasumisen tarpeessa olevalta ihmiseltä ottamassa pois hoitopaikka. Näin, vaikka kunnan resurssit eivät alkuunkaan riitä vastaaviin kotona ympäri vuorokauden tarvittaviin palveluihin.

Ehdoton ennakkoedellytys palveluasumispaikkojen vähentämiselle on kotihoidon saattaminen asiakkaan tarpeisiin nähden kattavaksi. Silloin palveluasumisen tarve vähenee terveellä tavalla.

Simo Korpela

puheenjohtaja, KD Satakunnan piiiri