Vapaamatkustajien on aika lunastaa lippunsa

| Päivitetty

Ensimmäiset koronavirusrokotteet saataneen Suomeenkin ensi viikolla, kun rokote on saanut Euroopan lääkevirasto EMAn ja Euroopan komission myyntiluvat. Myyntilupia odotetaan ensin alkuun BioNTech/Pfizerin ja Modernan kehittämille rokotteille. Odottavan aika on ollut todella pitkä, mutta onneksi nyt näkyy jo valoa tunnelin päässä.

Vaikka rokote nyt saapuukin, ei siitä ole vielä kuukausiin apua kaikille. Ensimmäinen rokotesatsi kattaa rokotteet vain noin 5 000 suomalaiselle. Eturintamassa ovat, niin kuin kuuluukin, terveydenhuollon ammattilaiset ja myöhemmin riskiryhmiin kuuluvat henkilöt.

Isompien massojen vuoro koittaa todennäköisesti vasta maaliskuussa.

Minä tulen ottamaan koronarokotteen heti, kun se on mahdollista. Olen aikoinani ottanut myös paljon puhutun sikapiikin. Myös lapseni on tuolloin rokotettu sikainfluenssaa vastaan.

Perheessämme on aina suhtauduttu positiivisesti rokotteisiin. Olen oppinut sen jo omilta vanhemmiltani. Lomareissullekaan ei ennen koronaa lähdetty ilman rokotuksia ja matkavakuutusta. 

Ei siis olisi tullut mieleenikään ehdollistaa kansallisen rokoteohjelman rokotuksia.

Olen myös hyvin tietoinen siitä, että huonolla tuurilla rokotteista voi seurata lievempiä tai vakavampia haittavaikutuksia. Siitä huolimatta vaakani kallistuu aina rokotteen puolelle.

Rokotevastaisuutta on ollut olemassa aina. Viime vuosina vastustajien äänet ovat kuitenkin entisestään koventuneet.

Rokotuksia vastustavat vetoavat usein kahteen asiaan; mahdollisiin haittavaikutuksiin ja siihen, miten monikansalliset lääkeyritykset repivät rokotteiden avulla taloudellista hyötyä.

Pahinta on se, että aggressiivisemmat vastustajat jakavat väitteidensä tueksi usein valheellista tietoa. Väitteiden osuessa otolliseen maaperään, tulos on erittäin haitallinen.

Faktaa on se, että rokotteet ovat tehokkain keino vähentää sairastavuutta ja kuolleisuutta kaikenlaisiin infektiotauteihin.

Jos rokotteita ei olisi, emme todennäköisesti pelkäisi koronaa sen enempää kuin isorokkoa, kurkkumätää tai tuhkarokkoakaan. Todennäköisesti suurin osa meistä kuolisi johonkin edellä mainituista taudeista, ja tilanne olisi vain pakko hyväksyä.

Moni rokotteiden vastustaja kertoo kieltäytyvänsä rokotteesta siksi, ettei yllä mainittuja tauteja Suomessa enää ole. Lapset eivät ole sairastuneet, vaikka rokote olisikin jäänyt ottamatta. Ajatusmalli, joka on mielestäni erittäin itsekäs.

Rokotteiden teho perustuu siihen, että mahdollisimman moni ottaa ne. Silloin se suojaa sekä sen ottajaa, että epäsuorasti myös muita ihmisiä. Epidemiat pystytään pitämään kurissa vain, jos rokotuskattavuus on tarpeeksi korkea.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että vapaamatkustajien määrä ei saa nousta liian korkeaksi. Nyt on aika lunastaa lippu.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut