Vasaraisten koulua ei saa lakkauttaa

Vahva ja vakaa Rauma eli VVR-hanke on ajamassa alas muun muassa Vasaraisten koulua. Ajatus on sekä käsittämätön että kestämätön.

Viime vuosina Vasaraisille on muuttanut monia lapsiperheitä, joten koululle on myös tulevaisuudessa suuri tarve.

Rauman kaupunki on HINKU-kunta ja kuuluu hiilineutraalit kunnat -toimintarenkaaseen. Sen tavoitteena on muun muassa alueen kilpailukyvyn vahvistaminen sekä alueen elinvoimaisuuden edistäminen. Miten nämä kaksi tavoitetta sopii koulun lakkauttamisen kanssa samaan ideologiaan? Koulu on kylän keskus ja koulun lakkauttaminen näivettäisi eteläisen alueen.

Vasaraisten koulurakenuksessa on hyvä sisäilma ja esimerkiksi maalämmön asentamisella koulu olisi päästöjen osalta vielä ympäristöystävällisempi.

Koulukiinteistö ei ole pelkästään opetuskäytössä. Koulun liikuntahalli on kovassa käytössä kouluaikojen ulkopuolellakin. Siellä harrastetaan monipuolisesti urheilua muun muassa lasten liikuntakerhosta aikuisten jumppaan ja lentopalloon. Huomiona kerrottaneen, että yhdenkään aiemmin lakkautetun koulun liikuntasalia ei ole kaupunki ottanut hoitaakseen.

Vasaraisten koulua käyvistä lapsista lähes jokainen saapuu sinne joko kävellen tai pyöräillen. Taksikuljetusta tarvitsee vain muutama. Pystyykö kaupunki takaamaan ettei kuusivuotias ekaluokkalaiseni joudu odottamaan taksia 45 minuuttia (tai pidempään) koulun jälkeen uudesta jättikoulusta kotiin? Tai aamulla kotoa kouluun?

"Hyvät/huonot kokemukset Rauma" -ryhmässä oli keskustelua aiheesta ja kymmeniä kokemuksia kuinka taksi oli päivittäin myöhässä tai että taksilla ei ollut edes tietoa kyydin tarpeesta. Tämäkö on oikein?

Koulun pihalla on jotain pientä leikkipuistoon verrattavaa kalustetta, mutta tulevaisuudessa mahdollisesti tämänkin puuttuessa lähin puisto löytyy Monnan hautausmaan tuntumasta.

Koulun mahdollista lakkauttamista seuraa väistämättä kiinteistöjen arvon romahdus. Vasaraisille olisi nyt halukkaita muuttamassa, mutta tonttien kaavoitus kaupungin eteläiselle puolelle on hyvin haastavaa.

Vasaraisille muuttaneet ovat halunneet asuinpaikakseen lähellä kaupunkia sijaitsevan "maaseudun", ja jossa lapsensa pääsevät kyläkouluun, jossa ei jättikoulujen lieveilmiöitä ole näkyvissä. Miksi päättäjät saavat nyt tehdä lapsista heittopusseja joita kyyditetään isoihin koulukomplekseihin altistaen heidät huonolle oppimisrauhalle, pahimmillaan kiusaamiselle ja väärin rakentamisen seurauksena vielä homeelle?

Myös kunnallisveron maksaja