Vastaus: Skeittiparkin rakentaminen on tarkkaa työtä

Euran skeittiparkkia ei ole vielä avattu, mutta se on jo saanut kritiikkiä.

Negatiivisen kritiikin antaminen on siitä hyvä juttu, että sillä pääsee varmemmin lehtiin kun millään muulla. Näin kävi tälläkin kertaa.

Kriittisesti Euran uuteen parkkiin suhtautunut uutinen nostettiin esiin useassa paikallislehdessä ja tämä onkin ensimmäinen kerta kun skeittimedian ääni on merkinnyt jotain yleiselle medialle. Kiitos tästä huomiosta siis.

Kun toimituksen silmiin saapui Euran parkin kuvat niin päässämme kiehahti, lähinnä siksi että näitä vastaavia esimerkkejä on nähty jo liian monta. Erilainen esimerkki löytyy esimerkiksi Turun Runosmäestä, missä pienellä rakennevirheellä tehtiin muuten hyvästä parkista toimimaton.

Kyse ei ole nimenomaisesti vain Euran parkista, eikä kritiikin ole tarkoitus kohdistua euralaisiin päättäjiin, puiston toimittajaan tai varsinkaan euralaisiin nuoriin vaan siihen tosiasiaan, että paikka on lähes skeittaamiseen sopimaton, ei anna vastinetta verorahoille (tai muulle sijoitetulle rahoituspohjalle) eikä edistä lajia Eurassa tai missään muuallakaan.

Tämä koskettaa Euran ulkopuolisia sen takia, että kun tämä parkki on rakennettu saa toimittaja työnäytteen, minkä perusteella myös muut paikat päätyvät hankkimaan skeittiparkin laitteita suoraan katalogista.

Näin samanlaiset ”skeittiparkit” leviävät ympäri Suomen ja sama ilmiö toistuu muuallakin. Näin uusia harrastajia, ketkä harrastavat lajia pidempään kun muutaman lapsuusvuoden, ei tule lisää, eikä skeittaus lajina kasva.

Tämä on tietenkin meidän ensisijainen huolemme.

Asiaa perusteltiin sillä että ”skeittiparkki” ei olekaan skeittiparkki vaan skuuttiparkki. Jos näin on niin näitä ei pitäisi sitten kutsua skeittiparkeiksi.

Googlella tällä termillä näitä ilmeisesti skuuttaukseen tarkoitettuja parkkeja löytyy nimellä skeittiparkki, mutta eihän jalkapallokenttääkään kutsuta pingisareenaksi?

Toinen perustelu oli pieni budjetti, jota verrattiin Rauman 180 000 euron parkkiin, jolla olisi saanut ”ammattilaisille tarkoitetun” skeittiparkin.

Asia ei kumminkaan ole näin, vaan on olemassa vain hyviä ja huonoja skeittiparkkeja. Ammattilaiselta saadun varmistuksen mukaan Euran parkin budjetilla olisi pystytty tekemään toimiva skeittipaikka.

Skeittiparkkialan ammattilaisen mukaan ”ammattilaisina pystymme ottamaan kaiken irti vallitsevista olosuhteista ja ottamaan budjetista kaikki hyöty irti.”

Koska asiasta puhuminen voi aiheittaa vaikeuksia tulevissa skeittiparkkihankkeissa halusi ammattilainen pysyä nimettömänä.

Kolmas perustelu oli viimeistelyn taso. Yleisesti ottaen selitys siitä, että ruuveja ei oltu kiristetty tuntuu omituiselta. Miksi niitä ei voitu kiristää sitten heti kunnolla?

Onko tehokasta toimintaa tehdä sama duuni kahteen kertaan? Joka tapauksessa laitteissa käytetyt metallilevyt EIVÄT OLE TOIMIVIA RATKAISUJA skeittiparkkien laitteiden viimeistelyyn ja saumakohtien toteuttamiseen.

Ammattimaisesti rakennetuissa skeittiparkeissa betoniset laitteet liittyvät suoraan asvalttipintaan, kun taas metallilevyt ja ruuvit aiheuttavat lautojen rikkoutumista ja pahimmillaan vaaratilanteita kun käsi repeää ruuvin kulmaan.

Tarkoituksemme ei ole hyökätä ketään vastaan, vaikka ensimmäinen avaus siltä saattoi tuntuakin.
Olemme vain kyllästyneet siihen, että skeittiparkkeihin tarkoitettuja rahoja käytetään holtittomasti ja epäonnistuneet parkit leviävät ympäri maan kun ne rahat voisi käyttää huomattavasti paremminkin.

Maassamme on useita parkkeja rakentavia firmoja, jotka nimenomaisesti osaavat tämän työn, eivät jalkapallokenttien rakentamista.

Tällaistä skeittiparkkia voisi verrata siihen, että tehdään jalkapallokenttä asvaltista ja ilman maaleja. Kyllähän siinä periaateessa voi pelata ja lapset saattavat olla siihen jopa tyytyväisiä, mutta jalkapalloa harrastuksena se ei edistä.

Jokaisen skeittiparkin rakentaminen on hyvin tarkkaa työtä, missä jokainen yksityiskohta ratkaisee parkin toimivuuden.
Kulmat pitää olla oikeita, putket pitää olla oikein sijoitettu, materiaalit oikeita, korkeudet oikeita ja niin edelleen. Nämä eivät selviä kuvista katsomalla ja tekemällä sinne päin vaan rakentajan pitää olla skeittaaja, kuka osaa arvoida rakenteiden toimivuuden skeittaajan kannalta.

Tätä varten on olemassa Suomen Rullalautaliitto, johon suosittelemme olemaan yhteydessä aina jos olet mukana paikkakuntasi skeittiparkin rakentamisessa.

On ymmärrettävää, että tällaisiä ratkaisuja käytetään pienissä skeittiparkeissa. Olemme ehdottomasti kumminkin sillä kannalla, että tällaisiä valmiselementtejä ei ainakaan pitäisi käyttää yhtään isommissa skeittiparkkiprojekteissa, jos missään.

Koska suurempia ramppikokonaisuuksia tarjotaan, on olemassa aito vaara että joku kunta päätyy tilaamaan suuremman budjetin parkin tällaisestä skeittiparkkikatalogista.

Lisäksi, kaikella kunnoituksella paikkakuntien lapsia kohtaan, on mielenkiintoista, että parkkiasioista otetaan monesti päättämään 10-vuotiaat lapset.

He tuskin osaavat kunnan kilpailutuspolitiikkaa tai osaavat tutkia mitä budjetilla olisi mahdollista saada.

Monesti he ovat tyytyväisiä vähäänkin, mutta sillä samalla rahalla voisi saada vain niin paljon enemmän jos hankinnassa käytetään apuna asiantuntijoita ja ammattilaisia.

Mikko Kempas
Hang Up Magazine

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Euran skeittiparkki lytättiin sudeksi jo ennen avajaisia: "Viimeistelyn jälki on todella surkeaa"