Vastaus Tuorille: Miksi keskusta on hallituksessa?

Otsikon kysymykseen maakuntaneuvos Tuori antoi mielipidekirjoituksessaan Länsi-Suomessa hyviä perusteita. Ensinnäkin on todettava, että vihreiden ministereiden esittämät mielipiteet metsäasioista ovat heidän omia mielipiteitään. Eivät siis hallituksen, eivätkä keskustan. Keskusta on hallituksessa sekä pato että perälauta, joka estää Tuorin mainitsemien hullutusten toteutumisen.

Muistutan, että vihreiden ja vasemmistoliiton ministereiden kanssa metsäasioista samaa mieltä on kokoomuksen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen. Pietikäinen oli ryhmänsä edustajana merkittävässä asemassa neuvottelemassa EU-parlamentin kantaa Tuorin viittaamaan taksonomia-asetukseen. Pietikäisen kanta esitykseen oli sama, kuin vihreiden ja vasemmistoliiton ministereiden, jotka valtioneuvoston päätöksenteossa äänestivät vastoin hallituksen kantaa.

Nyt päätetylle taksonomiaesitykselle on luvassa jatkoa, jota parhaillaan valmistellaan Euroopan komissiossa. Tähän on Suomen hallituksen nyt kaikin tavoin vaikutettava.

Kokoomuksenkin edustajat voisivat vaikuttaa EU:ssa tässä tärkeässä asiassa omassa parlamenttiryhmässään, joka on EU-parlamentin suurin ja vaikutusvaltaisin ryhmä. Tärkeintä vaikuttamistyössä on vakuuttaa omia puoluetovereita niin EU-toimielimissä kuin muiden jäsenmaiden hallituksissa. Nyt on siis hetki vaikuttaa, eikä pelkästään pelotella suomalaisia metsänomistajia.

Suomen valtio on rahoittanut ja edelleen rahoittaa yksityismetsätaloutta ja metsien terveenä pitämistä hyvällä tasolla. Näin on oltava myös jatkossa.

Allekirjoittanut on ollut kokoomuksen kanssa kaksissa hallitusneuvotteluissa, joissa on sovittu valtiontalouden kehyksistä. Resurssien kohdentaminen eri osa-alueille on vaativaa, sillä tarpeita on aina enemmän mitä raamit mahdollistavat. Kokoomukselle monet muut asiat ovat olleet tärkeämpiä kuin yksityismetsäsektorin resurssit. Metsät ovat aina jääneet keskustan vastuulle.

Tuorin kirjoituksesta ei välittynyt pienintäkään sympatiaa nykyhallitukselle. Kuitenkin suomalaiset kokevat olevansa maailman onnellisin kansa. Lopuksi kysyn, mitä kokoomus on saanut aikaan tällä vaalikaudella satakuntalaisten hyväksi?

Metsämies Timo Kalli

Lisää aiheesta

Yksityismetsät vihreiden ja hallituksen rusikoinnissa