Vastine Niemen kolumniin

Tapio Niemi kirjoitti ilmestyneen kolumnin otsikolla ”Toimimaton turvaverkko” (LS 3.3.). Tuli tunne, että Niemi vähätteli kolumnissaan tilannetta ja etteivät kymmenet tuhannet nuoret olisi syrjäytyneitä.

Näitä väitteitä emme kyllä purematta niele!

Tilastokeskuksen mukaan 15–24-vuotiaiden nuorten työttömyys oli viime vuoden joulukuussa 16,1 %.

Kelan tilastojen mukaan vuoden 2021 lopussa noin saman- ikäisistä nuorista yhteensä 7 598 sai työkyvyttömyyseläkettä tai määräaikaista kuntoutustukea.

Vuonna 2021 yhteensä 3 197 iältään 25–34-vuotiaista sai työkyvyttömyyseläkettä mielialahäiriön vuoksi.

Nämä nuoret yrittävät selviytyä jokapäiväisestä elämästä ja taistella itsensä läpi tukiviidakosta. Nämä nuoret eivät ole vielä edes ehtineet työelämään, kun ovat jo sairastuneet.

”Nämä nuoret yrittävät selviytyä jokapäiväisestä elämästä ja taistella itsensä läpi tukiviidakosta. Nämä nuoret eivät ole vielä edes ehtineet työelämään, kun ovat jo sairastuneet.”

Nuoret koronapandemian seurauksena voivat yhä huonommin. Nyt on korkea aika katsoa yhteiskuntaa kohti ja kysyä, mikä vika on nykyisessä työelämässä ja järjestelmässä, jossa nuoret voivat niin pahoin, etteivät pääse työelämään kiinni?

Keskitetään vihjailun sijaan energiamme uusien toimintamallien etsimiseen: kuinka tukea nuoria ja mistä riittävät resurssit paremmin voivaan yhteiskuntaan?

Ratkaisu löytyy, mutta rahoittaja puuttuu.

Petteri Kiponoja Lotta Hatakka

eduskuntavaaliehdokas (vas.)

Sanna Nylander

eduskuntavaaliehdokas (vas.)