Vastuullisuutta kannanottoihin, vaativat "ratkaisuhakuiset demarit"

Valtuustoryhmämme puheenjohtaja Rainer Lehti on valinnut kaupunkimme säästöohjelman käsittelytavaksi julkisuuden (LS 6.10.19). Kannanotot ovat seuranneet toistaan, ja suurimman ryhmän puheenjohtajan asemasta näyttää tulleen ase henkilökohtaisiin taistoihin. On helppo kirjoittaa puolitotuuksia mielipidepalstoilla - onneksi tässä tapauksessa sentään omalla nimellä, eikä nimimerkin suojassa. Onko oikein hakea mielipidepalstalta selkänojaa omille mielipiteille koko ryhmän nimissä, se on toinen asia.

Onko kaikki lukijoille kirjoitettu totta? Esimerkiksi valtionosuudet kyllä nousevat, mutta on harhaanjohtavaa populisointia esitellä pelkästään uudet, komeat valtionosuusluvut. Uusi hallitusohjelma nimittäin sisältää paljon kunnille tulevia lisävastuita. Osa korotuksista menee siis noiden lisävastuiden aiheuttamiin kustannuksiin.


Rauman taloutta ei valtionosuuksilla pelasteta, emmekä elä poikkeusvuotta tai -vuosia. Kuntaliiton laskelmat osoittavat selkeästi, että ongelma on pitkäaikainen, eikä kukaan tiedä sille ratkaisua. Kuntien on nykytilanteessa pakko sopeuttaa talouttaan.

Tämä vuoden tilinpäätös tulee olemaan yli 20 miljoonan euron verran miinuksella. Jos ei taivuta säästämään, voi valtuusto tietysti nostaa veroäyriä vaikka kolmella prosentilla. Silloin kunnallisverokertymä kasvaisi juuri tuolla reilulla 20 miljoonalla. Raju veronkorotus ei olisi Raumalle mikään vetovoimatekijä. Sama koskee mahdollista kiinteistöveron korotusta. Pienikin viilaus ylöspäin saattaa laimentaa yritysten halua investoida Raumalle. Mistä sitten työpaikat ja verotulot menoihin, joista ei suostuttu säästämään?

Vuosikate on tänä vuonna menossa ensimmäistä kertaa pakkaselle. Se on kunnan taloudelle eli kuntalaisille kestämätöntä. Virkakoneisto on kovalla työllä saanut aikaan säästöohjelman, jonka vauriot palveluverkossa olisivat vielä siedettävät. Säästöohjelmassa esitettyjä ratkaisuja vastustavat eivät tietääksemme ole esittäneet itse yhtäkään vaihtoehtoa. Emme mekään ryhtyisi mielellämme leikkauksiin, mutta pakko on. Ratkaisujen miettiminen on vastuullisuutta.

Investoinnit ovat oma lukunsa. Voihan niitä karsia, mutta emme esimerkiksi voi kouluttaa lapsia ja nuoria ikuisesti parakeissa tai jättää sote-kiinteistöjä korjaamatta. Olisi myös väärin, ellei laskeviin oppilasmääriin mitenkään reagoitaisi, kun lisäksi vanhusten määrä kasvaa. Joistakin opetustiloista on vain luovuttava.

Sivistystoimiala on laskenut viiden erilaisen ratkaisun säästövaikutukset. Jokainen vaihtoehto on esitelty valtuutetuille. Ohjausryhmä on tehnyt enemmistöpäätöksellä oman esityksensä, ja valtuuston tehtävä on tehdä säästötoimista päätös. Säästötarpeesta valtuusto on tiennyt yli vuoden verran eli jo ennen VVR:n perustamista. VVR eli säästöohjelmahan perustettiin juuri valtuuston päätöksestä. Toimikunnan eli VVR:n jäsenet valitsi niin ikään valtuusto.

Noin vuoden ajan valtuustossa, valiokunnissa ja lautakunnissa istuvilla on ollut aikaa miettiä mahdollisia säästökohteita eli ratkaisuja ongelmiin, joista me kaikki valtuutetut tiedämme. Jos VVR-ohjelmaa ei olisi aloitettu, olisi kaikille toimialoille vain jouduttu määrittelemään euromääräinen säästövelvoite. Toimikunnan valitseminen antoi toimialoille arvokasta lisäaikaa ja suuremman vapauden käyttää omaa harkintaa. VVR:n kokoonpano ei vain ollut kaikkien mieleen. Toimikunnassa on 16 valtuutettua, joista kuusi on demareita. Kaikki muutkin valtuustoryhmät ovat edustettuina. Kyseessä ei ole salaseura.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan palkallisuuden arvosteleminen tulkittakoon happamiksi pihlajanmarjoiksi. Kaupunginjohtajan valinta puolestaan tulee valtuuston päätettäväksi. Valtuustoryhmien lisäksi myös Lehden johtamalla valtuustoryhmien neuvottelukunnalla on mahdollisuus vaikuttaa kaupunginjohtajan palkkatasoonkin puhumattakaan itse valinnasta. Valinnanhan tekee valtuusto.

Ratkaisuhakuiset demarit

Kalle Leppikorpi (sd.)
Kaupunginhallituksen pj.

Jari Laihonen (sd.)
Kaupunginhallituksen jäsen

Pekka Wallenius (sd.)
Kaupunginvaltuuston varapj.

Mirja Ylijoki (sd.)
sotevaliokunnan pj.

Allekirjoittajiin lisätty neljäs nimi, Ylijoki