Venäjä käyttää viljaa aseena

Turkin lipun alla kulkeva rahtialus Polarnet saapui Turkin Safiport Derincen satamaan viime vuoden elokuussa. Alus oli lähtenyt matkaan Ukrainan Tshornomorskin satamasta yhtenä ensimmäisistä viljakuljetuksista Venäjän täysimittaisen sodan aikana.
Turkin lipun alla kulkeva rahtialus Polarnet saapui Turkin Safiport Derincen satamaan viime vuoden elokuussa. Alus oli lähtenyt matkaan Ukrainan Tshornomorskin satamasta yhtenä ensimmäisistä viljakuljetuksista Venäjän täysimittaisen sodan aikana. Kuva: Erdem Sahin

Vetäydyttyään viljanvientisopimuksesta Venäjä on toistuvasti pommittanut Ukrainan satamia ja elintarvikkeiden varastointipaikkoja. Länsimaat ovat syyttäneet Putinia ruoan käyttämisestä sodan välineenä.

Kesäkuussa Yalen yliopiston historian professori Timothy Snyder esitti teorian, jonka mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin aikoo aiheuttaa nälänhätää Aasiassa ja Afrikassa voittaakseen sodan Euroopassa.

Ruokapula ja samalla kallistuva energia voivat johtaa epävakauteen sekä terroristijärjestöjen ja järjestäytyneen rikollisuuden vahvistumiseen, arvioi EU:n sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson.

BBC kertoo viranomaisia siteeraten, että Ukrainassa on tuhottu yli 60 000 tonnia viljaa.

Ukraina on yksi maailman tärkeimmistä viljanviejistä. Erityisesti useat Lähi-idän ja Afrikan maat ovat hyvin riippuvaisia ukrainalaisesta ja venäläisestä viljasta.

Putinin ruokasodan suurimmat kärsijät ovat maita, joiden viljat ovat jääneet jumiin Ukrainan satamiin.

Venäjä on myös varastanut uutis- ten mukaan valtavan määrän viljaa Ukrainasta. Putin tarjoaa nyt viljaa ilmaiseksi Afrikkaan, joten siitä voi päätellä, mikä on viljan alkuperä.

Ukrainan maatalous on kärsinyt mittavia tuhoja Venäjän kynsissä – Venäjän hyökkäyssota on tuhonnut laajoja alueita ennen niin hedelmällistä ukrainalaismaaperää.

Maanviljelijöiden täytyy monin paikoin tehdä raskaita päätöksiä siitä, onko kylväminen hengenlähdön uhan arvoista. Ukrainan viranomaiset ovat arvioineet Fortune-lehden mukaan, että jopa kolmasosaa viljelymaista ei voida käyttää miinojen ja räjähteiden takia.

Ukrainan maatalous- ja ravintoministeri Mykola Solskyin mukaan maanviljelyssektorin uudelleenrakentaminen kestäisi kymmenen vuotta, jos sota päättyisi nyt. Sektori tarvitsee hänen mukaansa sodan päättymisen jälkeen toisen maailmansodan jälkeisen, Euroopan jälleenrakennukseen annetun Marshall-avun kaltaista tukimekanismia.

Ukrainan viljelysalueet kärsivät mittavasti myös Kahovkan padon kesäkuisen tuhon seurauksena. Vesimassojen mukana on kulkeutunut miinoja, muita räjähteitä, öljyä ja vaarallisia kemikaaleja.

EU on suunnittelemassa Financial Times -lehden mukaan keinoja, joilla maitse kuljetettavan ukrainalaisviljan siirtomäärää voitaisiin kasvattaa.

Lehden mukaan EU:n ”solidaarisuusreittejä” pitkin kuljetetaan noin 60 prosenttia Ukrainan vientiviljasta.

Kuten eräs henkilö kirjoitti, ”tärkein ase on kuitenkin motivaatio, taistelutahto. Venäläisjoukoilla sitä ei suuremmin löydy, he kun eivät taistele omasta maastaan eivätkä itselleen järkevistä syistä.

Ukrainalla tätä ongelmaa ei ole ja siksi Venäjä lopulta häviää sodan, kului siinä vuosia tai vuosikymmeniä.”

Pertti Salo

FM, yrittäjä ja opettaja, Eurajoki